.FILE

23-24 november 2020

Vad händer när Internet lär sig nya språk?

I maj var det premiär för de första nationella toppdomänerna på Internet som använder andra skrivtecken än de anglosaxiskt latinska (a-z). Först ut var Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som alla tre införde toppdomäner skrivna på arabiska. Därefter följde Ryssland med en kyrillisk version av .ru (.рф) samt Kina som i juni lanserade två toppdomäner med olika versioner av de kinesiska tecknen (klassisk respektive förenklad).

Spännande domänutveckling
Redan tidigare har det gått att använda så kallade IDN-domäner (Internationalised Domain Names) på lägre nivåer i domännamnsystemet, men nu har tekniken förts ända upp till toppdomännivå och hela domännamn kan därför skrivas med andra skriftspråk än det latinska.

– Det här är det mest spännande som har hänt i år på domänmarknaden och ett viktigt steg för Internetutvecklingen utanför västvärlden, där den just nu har ett rasande tempo. Bland annat blir det intressant att se hur samordningen går med de gamla toppdomänerna och hur generiska toppdomäner som .com påverkas, säger Danny Aerts, vd för .SE.

Resultat av mångårig diskussion
Eftersom IP och DNS från början inte utformats för något annat än det latinska skrivsystemets grundläggande tecken, finns en hel del tekniska utmaningar med översättningstekniken IDN. Cary Karp från Naturhistoriska riksmuseet har för ICANNs räkning varit djupt involverad i förarbetet till införandet av IDN-toppdomänerna och bland annat tagit fram ett omfattande testprotokoll. Under Internetdagarna ska han moderera seminariet Internationalised top-level domains.

– Detta har föregåtts av en mångårig diskussion där stater utanför västvärlden stött på för att få använda sina egna tecken. Mot dem har stått de som inte velat komplicera domännamnsystemet med ytterligare ett skikt ovanpå och därmed kanske skapa oförutsedda problem. En viktig del av denna diskussion har faktiskt förts i Sverige, förklarar Cary.

Ryssland och Kina representerade
Vid seminariet kommer Leonid Todorov, som ansvarar för den nya ryska toppdomänen, och hans kinesiske motsvarighet Lee Xiaodong att dela med sig av sina erfarenheter. Får Cary som han vill kommer de att prata även om sådant som ligger utanför deras marknadspresentationer.

– Som moderator vill jag skapa en meningsfull diskussion om vad den nya situationen faktiskt innebär. De här länderna har fått som de ville och ur ett kulturellt och politiskt perspektiv är det svårt att inte ge dem rätt. Men det finns också ett pris att betala. Vilka tekniska konsekvenser har dykt upp längs vägen och hur ska de nu hanteras?

Skriv upp dig på intresselistan!

Genom intresselistan får du info först av alla när höstens fullspäckade program finns tillgängligt, helt utan förbindelse.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på intresselistan!

Genom intresselistan får du info först av alla när höstens fullspäckade program finns tillgängligt, helt utan förbindelse.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn