.FILE

22-23 november 2021

Nya toppdomäner; ICANN:s Stalingrad?

Jag har följt ICANN:s försök att driva igenom nya toppdomäner i närmare tre år. Jag börjar mer och mer känna att de försök som görs för att öppna upp för alternativa intäkter för att bli mindre beroende av Verisign, kan bli förödande för ICANN:s ställning.

En kort sammanfattning:

I juni 2008 gav ICANN:s styrelse ok för att sätta igång förberedelsen inför ansökningsprocessen. Ansökningar skulle börja ske hösten 2009.
November 2008 kom ICANN:s första utkast till ”Application Guidebook” ut. Den blev fullständigt sågad. Mer än 300 organisationer skickade in fler än 1200 sidor med kritik och olika synpunkter. Den mest pikanta kritiken kom från NTIA:s (läs amerikanska regeringen). De tyckte att ICANN inte tydliggjort att de verkligen har kontrollerat att det fanns ett behov (?), inte heller gett förslag på hur man värnar om stabiliteten och säkerheten av DNS samt hur man hanterar varumäkesrelaterade frågor. Deras försök till ett tredje utkast kommer ut i juni 2009.

Behövs det nya toppdomäner? Egentligen inte, men det är inget större problem att med lite framförhållning introducera några nya. Problemet uppstår om det blir tusentals, men hur reglerar man det? ICANN:s svar på det hela är: Genom pengar! Men de som har ett genuint behov har kanske inte pengar, och de som har pengar kanske bara vill kapitalisera på möjligheten att mjölka ut nya toppdomäner. Ju mer man fördjupar sig i problematiken, ju mer ser man det omöjliga i att styra upp den här processen.

Det kan finnas tydliga behov av så kallade IDN toppdomäner för de länder som inte har latinbaserade språk. Jag förstår också vissa regionella behov som för större städer och regioner, men hur förhindrar man balkanisering av DNS?

Vi vet att .berlin, .paris, .sco, .cym, .eco kommer att ansöka om en toppdomän.

Ska vi tipsa skåningar (.skåne), smålänningar (.småland), guter (.gotland) eller stockholmare (.stockholm) att de kan få en egen identitet på Internet? Kom ihåg att det kostar ungefär 2 miljoner svenska kronor + ett tungt avtal med ICANN innan du säger… nu kör vi!Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn