.FILE

22-23 november 2021

.SE gik ned

Mandag d. 12 oktober var dagen hvor Sverige forsvandt fra internettet. Det der reelt skete var at .SE lagde en forkert zonefil op hvilket gjorde at informationen om på hvilke servere de forskellige domæner var hostet var forkerte.

En af mine kollegaer i domænebranchen forsøgte at undersøge problemet mens det stod på og det viste sig at der var lagt et .se ind efter navneserverne. Et eksempel kunne være at gdns.se pegede på ns1.gratisdns.dk.se istedet for ns1.gratisdns.dk

Danny Aerts. vd for .SE har snakket med Computer Sweden og udtaler i den forbindelse at fejlen skete under et planlagt systemarbejde. Det skal siges at på nuværende tidspunkt er der hverken sendt informationer ud til registrarer eller DNS operatører for .SE. Hvorfor laver man et planlagt systemarbejde på noget så vigtigt som selveste .se zonen kl. 8 om aftenen? Hvorfor skal man læse om problemerne på twitter, og derefter på Computer Sweden, uden at have fået noget som helst information fra .SE?

Havde dette problem været længerevarende kunne vi have stået tirsdag morgen stort set uden internet i Sverige i og med at de fleste betydningsfulde websites anvender .se.

Derudover nu hvor skaden har været sket, kan man begynde at tænke lidt på hvad sikkerheden egentlig er omkring .se zonen. Kan 1 tekniker ligge hele .se ned eller kræver det flere. Hvis kriminelle ønsker at skade Sverige, ville det mest effektive altid være at gå efter det svageste led. Er det svageste led i Sverige .SE zonen?

Så derfor: Kære Danny. Udsend venligst flere informationer omkring problemet, vi ønsker alle at kunne stole på infrastrukturen i Sverige også i morgen.

Danny svarar direkt:

När problemet med den felaktiga zonfilen uppstod prioriterade vi att så snabbt som möjligt producera och distribuera en ny zonfil för att tillgängligheten till .se-domäner skulle påverkas i så liten utsträckning som möjligt.

Vi informerade stora namnserver- och resolveroperatörer vid midnatt, vilket gjorde att DNS-tjänsten till stora delar kunde återställas relativt snabbt. Inför det planerade underhållet informerade vi våra registrarer med en veckas framförhållning. Och i morse skickade vi ut information om den felaktiga zonfil som skickades ut igår kväll.

Varför vi trots omfattande testrutiner inte upptäckte felet utreder vi just nu. Ett litet men allvarligt fel fick dessvärre stora konsekvenser för tillgängligheten till den svenska delen av Internet under en begränsad tid. Det är självklart inte acceptabelt. Vår målsättning är att det aldrig ska hända, vilket det inte heller gör normalt. Det här är andra gången i .SE:s historia som det händer, senast var närmare tio år sedan.

Kristian, vi kommer självklart att fortsätta diskussionen kring detta med våra registrarer via registrarföreningen där du är aktiv. Så snart vår utredning är klar kommer vi givetvis också att informera alla registrarer mer i detalj om vad som skedde och vilka åtgärder vi vidtar.

Danny Aerts, VD .SE

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn