.FILE

22-23 november 2021

Toppdomäner, basarkänsla och dansande aboriginer?

Nu när IETF75 har lagt sig lite känner jag att det är dags att berätta om ICANN-mötet som hölls i Sydney i slutet av juni. Jag tror att anledningen till att mötet hölls där har något att göra med att den avgående VD:n Paul Twomey kommer från Australien. Han ville bli firad och känslan av avskedet kändes snarare som upptakten till en ny politisk karriär i Australien(återkommer till det längre ner). Vi fick också se och skaka hand med den nya VD:n Rod Beckstrom. Beckstrom är en representant som säkerligen anses passa perfekt enligt den amerikanska sfären: han är amerikan, säkerhetsspecialist och har bra kontakt med den amerikanska myndigheten.

För den intresserade, titta gärna på diskussionen i Panel Questions Part 2 och sedan Vivian Reddings idé

Mötet öppnades med dansande aboriginer som välsignade alla ”andar och oss vanliga människor”. Något som kanske inte hör hemma i ett möte som ska vara ett arbetsmöte. Sponsorsutställningarna utanför liknade en stor marockansk basar, skillnaden här var att man försökte sälja toppdomäner och tjänster till de nya toppdomänerna istället för kryddor och prylar. Toppdomäner som .food, .wine .eco (2 konkurrerande företag), .radio, .basketball, .web, och så vidare i all oändlighet.

Internets förvaltning har kommit att bli en het fråga

Min egen slutsats av ICANN-mötet var att amerikaner vill behålla makten över ICANN och andra, som EU, vill ha mer att säga till om i ICANN. Med det som bakgrund är valet av ny VD inte överraskande, men det blir en tydlig politisk signal. Frågan om Internets förvaltning blir om möjligt ännu hetare och säkerligen kommer det att finnas med på höstens agenda under Sveriges EU-ordförandeskap.

Vad händer med de nya toppdomänerna?

ICANN har som jag redan tidigare skrivit, mycket problem med processen. Vi väntar också på en rapport utförd av tekniska specialister som ska vara klar inför mötet i Seoul i slutet av oktober. Sen har vi diskussionerna kring skydd för ägare av varumärken. Ansökningsförfarandet av nya toppdomäner ska komma igång våren 2010. Det betyder att vi inte kommer att se nya toppdomäner innan 2011.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn