.FILE

22-23 november 2021

Var är min tårta?

Igår släpptes nyheten att man nu kan registrera sin .se-domän på upp till 10 år. Man kommer även att kunna synkronisera expiry-dates genom att förnya när som helst på året och på så sätt få en dödsfaktura var 10:e år för alla sina domäner. För slutkund av domän är detta en jättebra nyhet, men jag tänkte ändå gå igenom tre potentiellt negativa effekter.

Snapback No More

Vem kommer använda 10-årsregistrering? Jag vet helt ärligt inte, men jag kommer nog göra det på mina mest värdefulla namn som jag vet att jag aldrig kommer avregistrera. Men kommer svennebanan i stugan att registrera på mer än ett år? Svår fråga, det beror helt på hur tjänsten marknadsförs av webbhotellen skulle jag påstå. Om resultatet blir längre registreringar kommer möjligheten för snapbacks och oönskade avregistreringar helt klart minska. Bra eller dåligt?

Icke-premium-handeln minskar

Nyregistrerade domännamn som säljs på andrahandsmarknaden går väl att räkna på två händer och fyra fötter, men faktum är att försäljningen av domäner för under tusenlappen inom ett par år helt kommer försvinna. Eftersom många ”domänhajar” (ironi ja…) kommer nyregga fina namn som är guldgruvor lär de sätta dem på 5-10 år och sedan inte lyckas sälja dem för mer än de betalat i registreringskostnader.

Premiumhandeln då?

Även om snittkostnaden för en ägare av en premiumdomän (jag gissar att många kommer köra på 10 år för att sova bättre om natten) vid en given punkt kommer snitta 5 gånger så hög driftskostnad (snitt på 1-10 år=5 år) så rör detta sig om 500-1000kr istället för 100-200kr beroende på registrar. Det är peanuts och kommer inte påverka handeln alls. Det som däremot kan påverka är den psykologiska faktorn att man faktiskt har ingått ett tioårigt avtal med sin registrar om just denna domän. Det är svårt att spekulera vad resultatet av detta kan bli i praktiken, men jag tror inte man ska försumma det. Förvisso har det länge varit såhär på den internationella marknaden, men .se och .com går inte att jämföra i den aspekten.

Var är tårtan?

Förändringen är ett måste, så att spekulera i om den borde genomförts eller inte är meningslöst. .SE gör en bra sak för slutkunder och det är såklart positivt. Dock får man inte försumma hur detta kan påverka svenska domänhandlare. Dessa tillsammans med registrarerna borde få en stor tårta av .SE för att de driver och pushar .se-marknaden framåt varje dag. Utan webbentreprenörer och domänhandlare hade .se aldrig nått över 300 000 registrerade domäner. Vi står bakom finansieringen för Webbstjärnan, Internetguiderna, Bredbandskollen, Internetfonden, Internetdagarna, ert vackra kontor och era löner.

Slutsats

Därför bör man beakta denna kundgrupp när man gör förändringar, något jag tror att man kanske gör, men absolut inte med den dignitet som förtjänas.

Förändringen kommer leda till att handeln av icke-premium-namn kommer att minska, snapbackandet kommer bli sporadiskt och kanske försvinna det med inom ett par år. Om handeln med premiumnamn kommer påverkas är fortfarande tveksamt, men det är inte omöjligt.

Eftersom domänbranschen driver marknaden för .se-domänerna framåt så kan minsta påverkan på omsättning ha betydande konsekvenser. Om ett premiumköp faller på grund av en psykologisk twist, vad betyder det i PR-bortfall? Vad gav spel.se-försäljningen .SE i marknadsföringsvärde? Antagligen mer än ni tror.

Snapbackande är det väl få som ser som positivt men det främjar marknadsekonomin på nätet. När en domän går till en domänhandlare så kan den omsättas i handel, medan om den ligger 10 år hos en dagisfröken som glömt bort att hon registrerade den – ja, då händer inte mycket positivt. Ettårs-marknaden har gjort att systemet rensat sig själv hela tiden. Människor som inte förstår värdet av ett namn har förlorat det, medan de som insett det har vunnit. I sin tur vinner .SE när domänen hamnar på marknaden, en tjänst lanseras eller ägarbyte sker under utbyte av stora summor pengar.

Det går att förneka det, men .SE är guldgrävaren som säljer spadar till sina kollegor och slappar på verandan medan de andra gräver som galningar i backen. Ibland vore det kul att bli bjuden på en tårta eller en klapp på axeln på den där verandan, jag har trots allt köpt väldigt många spadar.

Fotnot från .SE: Långtidsregistrering av .se-domäner planeras att införas från den 7 december 2009.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn