.FILE

22-23 november 2021

Dags att lära sig IPv6

IPv4-adresserna börjar tryta, men än så länge har övergången till det nya Internetprotokollet IPv6 inte kommit i gång ordentligt. Och Sverige är inget föregångsland, som Interlans Torbjörn Eklöv sade under seminariet om IPv6 och säkerhet ligger vi strax efter Egypten vad gäller IPv6-implementering. Men efter tisdagens presentationer är det å andra sidan tydligt att det inte bara är att dra i gång, utan finns en hel del grejor att hantera innan IPv6 kan rullas ut på bred front.

Utmaningar återstår innan man kan implementera native IPv6 i bredbandsnät

Den som till äventyrs fortfarande trodde att IPv6 automatiskt kommer att ge högre säkerhet lär nog ha kommit på andra tankar efter det här seminariet. Torbjörn Eklöv lyfte fram de utmaningar som finns innan man kan implementera native IPv6 i bredbandsnät, även om han tyckte att säkerheten kan göras tillräcklig i interna företagsnät. Innan vi får IPv6 i bredbandsnäten måste helt enkelt nya, säkrare produkter tas fram, vilket i och för sig är på gång enligt dem själva.

Håkan Lindberg från B3IT höll en presentation som visade att positiva saker faktiskt börjar hända på hårdvarufronten. Under en workshop hos .SE testades brandväggar från sex olika leverantörer. På en grundläggande nivå fungerade de riktigt bra för IPv6.

Medan Torbjörn Eklöv främst talade bredbandsnät, hade Hasain Alshakarti från TrueSec i sitt anförande mer ett företagsnätperspektiv. Han påvisade de säkerhetsutmaningar som finns kring IPv6-tunnling, inte minst innebär det faktum att nya operativsystem använder automatisk konfiguration av IPv6-tunnling en hel del utmaningar.

För att uppnå kontroll krävs kunskap och tiden är inne att skaffa sig denna kunskap

Slutsatsen man kan dra efter detta seminarium är att det är hög tid att skaffa sig tillräcklig kunskap om denna teknik. För IPv6-nätverk, som för alla nätverk, gäller det att ha kontroll. För att uppnå kontroll krävs kunskap och tiden är inne att skaffa sig denna kunskap, oavsett när IPv4-adresserna faktiskt tar slut. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn