.FILE

22-23 november 2021

Det är dags att integrera IPv6 i din organisation

IPv6 är ett intressant ämne. Alla som jobbar med Internet och nätverk känner till IPv6. Man vet vilket problem som var orsaken till att man utvecklade IPv6. Men ingen vill vara först.

  • Affärsmannen frågar: ”Vad är andras erfarenheter? Vad är vinsten med IPv6?”
  • Teknikern frågar: ”Vad är andras erfarenheter? Är IPv6 säkert? Vad är nyttan? Måste jag lära mig något nytt igen?”
  • Webbutvecklaren frågar inte, han konstaterar att det inte berör honom, det är någon annans problem.

Genomgående är tröttheten ganska stor. Det finns ju miljoner adresser kvar i IPv4. Hotet har Internet-folket pratat om i över tio år men inget har hänt, adresserna räcker än. Så varför starta arbetet med IPv6 nu?

Viktigaste skälet för IPv6 – Att fortsätta vara ansluten till hela världens Internet

Det stora problemet med IPv6 är att det inte löser ett konkret problem för er idag. Er organisation har förmodligen dom IP-adresser du behöver. Du kan kommunicera med hela internet. Du lutar dig bekvämt tillbaka i din surfarsoffa och njuter av Youtube hemma. Du mailar hela världen på kontoret och använder VPN när du reser. Inga problem, det är bara att åka på.

Nu är vi nära det för mig viktigaste skälet för IPv6: Att fortsätta vara ansluten till hela världens Internet. Att vi alla ska kunna kommunicera över nations- och organisationsgränser. Utan att bry oss särskilt mycket om vilken operatör var och en använder, vilket land dom sitter i när dom ansluter sig, vilken utrustning och vilken programvara dom använder. Internet är till för alla. Om du samarbetar med ett företag i grannbyn som har en annan Internetoperatör eller om du kopplar ihop nätverket med din leverantör i Taiwan – det ska inte vara tekniska hinder i vägen.

IPv6 ger nya möjligheter för operatörerna att sälja åtkomst till sina kunder

Dom gamla adresserna, IPv4, är orättvist tilldelade och även om det finns kvar stora outnyttjade resurser, så kommer det inte dom behövande tillgodo. Jag har redan hört exempel där ett företag får IPv6-adresser gratis, men får betala för IPv4-adresser. Det priset kommer att gå upp. Och när du inte får flera, kommer operatören erbjuda dig serveradresser bakom en brandvägg, adresser som är delade med andra organisationer. Det kommer att sluta med att stora delar av Internet är bakom olika operatörers gateways. Walled gardens, slutna delar av nätet där operatören styr och bestämmer över vem som ska ansluta till vem. Kopplingspunkter som är enkla för myndigheter att använda för övervakning och avlyssning. Nya möjligheter att ta betalt för access till det stora Internet. Nya möjligheter för operatörerna att sälja åtkomst till sina kunder för innehållsleverantörerna. Kanske bra för operatörerna men i mitt tycke inte en bra lösning för mig som Internetanvändare – vare sig privat eller i företaget.

Det är IPv6 som är lösningen vi väntat på och det är IPv6 vi kommer att använda

Jag är ganska övertygad om att det inte kommer någon magisk teknik som med en mindre arbetsinsats löser samma problem som IPv6 löser. Efter mer än 15 års arbete är det IPv6 vi har, det är IPv6 som är lösningen vi väntat på och det är IPv6 vi kommer att använda. Det finns inte längre några valmöjligheter och ingen tid att välja en annan lösning.

Nej, det är dags att sluta vänta och integrera IPv6 i din organisation för att allas vårt Internet ska fortsätta fungera och kunna förbättras ännu mer. Gör det enkelt för dig och se till att avdramatisera arbetet med IPv6.

Här är mitt förslag till 10 steg framåt. Jag ser fram er feedback!

1. Lär känna IPv6

IPv6 är inte något konstigt jämfört med IPv4. Det är i stora drag samma gamla IP-nätverk, men med fyra gånger så stora adresser. Det finns ingen anledning till att skicka alla på vecko-långa utbildningar, men genom att gå på en introduktion så får man bekräftat att det inte är så svårt och får lyssna på andras erfarenheter. En- eller tvådagskurs beroende på person, kombinerat med egna labb och böcker. Visst berör det också webbutvecklaren, som har accesslistor på IP-adress, gör statistik på IP-adress och möjligen använder IP-adresser i cookies.

2. Skaffa ett eget IPv6-nätverk

Eftersom det är så gott om adresser så är det inte några problem att få en rejäl bit av kakan. Om inte din Internetoperatör kan ordna med en riktig IPv6-anslutning så finns det flera tjänster som delar ut adresser med hjälp av s.k. tunnling. sixxs.net är en av dom. Se till att få ett IPv6-nätverk att experimentera och jobba med. Dröj inte för länge efter utbildningen, för då glömmer man bort. Fingrarna ska ner i syltburken på en gång. En vanlig adresstilldelning är större än hela adressrymden i dagens IPv4-baserade Internet. Fortsätt ställa krav på din Internetoperatör – eller se till att du får IPv6 när du byter operatör.

3. Kräv IPv6 i upphandlingar

Kom igen – det är år 2010. Vi har känt till problemet med IP-adresser länge och vet att något måste göras. Om du investerar i IT-infrastruktur, tjänster eller applikationer – kräv IPv6. Om det inte går, så värdera hur du ska agera. Med IPv6 blir investeringen mer långsiktig, utan blir den kortsiktigare eller leder till att du får budgetera för framtida konverteringsarbete. Ställ krav.

4. Installera IPv6 för publika tjänster

Nu när du har ditt eget IPv6-nätverk så kan du börja med alla publika tjänster. DNS, E-post, IP-telefoni (SIP) och webben behöver uppdateras till IPv6. För webben behöver du speciellt testa alla kopplingar till externa system, alla plugins, alla loggfiler och applikationer. Testa från IPv4 och IPv6-klienter, gärna klienter som BARA har stöd för IPv6 så att du vet att allt fungerar smärtfritt.

5. Ställ krav på ditt eko-system

När du nu städat upp i eget hus och infört IPv6 på merparten – om inte alla – av dina publika gränssnitt så är det dags att se över dina affärspartners, dom du har integrerat dina IT-system med. Hur är deras status vad gäller IPv6? IPv6 gör det faktiskt enklare att integrera tjänster över nät- och organisationsgränser så i framtiden är det IPv6 du vill använda. I början kan du bara ställa frågan och mäta temperaturen. I nya upphandlingar kräver du givetvis IPv6-stöd. Samma gamla sunda förnuft som förut gäller – om det funkar, så måste du inte ändra det.

6. Aktivera dubbla IP-nätverk på PC

När du väl fått IPv6 att fungera för publika tjänster så är det dags att ta IPv6 genom brandväggen in på det interna nätverket. När ni har fått igång IPv6-tilldelning på något sätt internt (DHCPv6 eller automat-konfiguration) så är det dags att slå på IPv6 i arbetsplatsdatorerna. Alla moderna operativsystem – Windows, OS/X och Linux – har idag stöd för dubbla stackar, dvs stöd för IPv4 och IPv6 samtidigt. Slå på det.

7. Använd bara IPv6 på nya interna tjänster

När du nu har IPv6 på samtliga interna datorer, kan du använda det för nya tjänster. Det finns egentligen inte något bra skäl till att aktivera IPv4 på nya servrar – du får dubblera arbetet med brandväggs- och accessregler till ingen nytta. Gör det enkelt, använd bara IPv6 på dessa servrar. Efter ett tag kanske du vill titta på andra lösningar för att konvertera IPv6 till IPv4 för gamla servrar i nätet. Det finns flera typer av gatewaylösningar för att hantera övergången.

8. Experimentera på IT-avdelningen

På teknikermötet IETF har man i många år tidvis slagit av IPv4 i det trådlösa nätverket som används av alla deltagare. Gör det för teknikerna på företaget när du kommit så här långt. Först då upptäcker man vilka tjänster som inte kan nås på IPv4 och var problemen ligger för dom delar av nätet som bara har IPv6-stöd.

9. Dra nytta av IPv6

IPv6 har en del fördelar jämfört med IPv4. Framför allt gäller det att du har bara en adressplan, inte en privat och en publik. Det gör att det är enklare att sammanlänka flera organisationers nätverk. Det gör det enklare med VPN-tjänster. Det gör det enklare med IP-telefoni där adressöversättning med NAT ställer till en massa problem.

10. Don’t Panic

IPv6 är inte ett projekt du behöver dra igång som ett separat jätteprojekt. Genomför utbildningen nu och ta sedan dom olika bitarna steg för steg, parallellt med eller som en del av andra projekt. Du ska inte skjuta upp det, men behöver nog inte allokera en större del av IT-budgeten för IPv6.

Internet är ett globalt nätverk där alla kan nå alla. Det är den plattformen som har förändrat allas sätt att arbeta, att kommunicera med skola och myndigheter. Att umgås med vänner, klubbkollegor och handla varor och tjänster. Internet är viktigt för ditt företag. för din organisation som helhet. Se till att du är beredd att stanna kvar, att fortsätta vara nåbar på Internet – för alla. Börja jobba med IPv6 idag, innan det blir panik och kostar stora pengar för panikåtgärder. Du har faktiskt börjat idag, genom att läsa den här artikeln. Håll ångan uppe och börja med dom 10 stegen på en gång!

TIPS! Den 16 juni håller .SE och PTS ett seminarium i Stockholm som handlar om införandet av IPv6, det riktar sig mot organisationer, myndigheter och operatörer. Helt gratis såklart. Talare på plats är bland annat Maria Häll, Näringsdepartementet, Claes Thagemark, e-delegationen, Kjell Leknes, RIPE NCC, Torbjörn Eklöv, Interlan Gefle AB, Anders Örtengren, Mistat, Anders Rafting PTS, Jörgen Eriksson, .SE mfl. Se agendan och anmäl dig här.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn