.FILE

22-23 november 2021

Hantera istället för att söka eliminera risk

Tron att man kan eliminera risker är en av säkerhetsarbetets största – just det – risker. När vi tror att man kan eliminera risker köper man funktioner, hårdvara och mjukvara för att sedan i det närmaste ignorera vad som händer i systemen. Säkerhet handlar inte om att ta bort alla risker som finns utan lära sig hantera och leva med dessa.

Det låter som en självklarhet men i dagens säkerhetsarbete lever en aktiv tro på riskeliminering, särskilt om man köper den och den produkten. Risker kommer aldrig att försvinna utan bara det enkla faktum att vi tillåter människor in i systemen är bevis nog för att vi aldrig kommer att kunna ha en systemdesign som är riskeliminerad.

Temporär idioti kommer vi aldrig kunna eliminera

Låt oss enbart titta på systemkomponenten ”människa” – för att eliminera riskerna måste man antagligen avrätta alla inblandade eftersom avundsjuka, hämnd, missbruk, begär, lust och temporär total idioti kommer vi aldrig att kunna eliminera. De kommer att återkomma i olika skepnader – en del rätt häpnadsväckande korkade och smaklösa.

Det går inte att kringgå att system är just system och för att få dem acceptabelt säkra är det viktigare med återkoppling, rapportering, korrigerande åtgärder, kontroll, riskvärdering och en cybernetiskt genomlöpande tänk än att köpa senaste versionen av hårdvara och mjukvara. Säkerhet är i grunden ett intellektuellt arbete som vi ofta bortser ifrån utan försöker eliminera risker med en önskelista av prylar och funktioner.

Köp inte in säkerhetsprylar – investera i att tänka

En enkel utmaning till våra företag, kommuner, myndigheter och organisationer – låt detta år bli ett år när ni inte köper en enda ny säkerhetspryl eller tjänst utan istället investerar i att tänka. Folk som tänker versionsuppdaterar sig själva löpande. Ett genomtänkt säkerhetsarbete med struktur, rutiner och återkopplande flöden klarar av att lösa uppgiften med tämligen medioker teknik.

När vi tänker, planlägger och intellektuellt simulerar exponeras vi för den reella verkligheten och vi lär oss hantera den istället för att envisas med att tro att vi med prylar kan eliminera risk.

Gör en säljare arbetslös. Stäng dörren, ta fram ett block och tänk säkerhet och risk.

Missa inte! Jan Kallberg moderator och meddebattör ”Panel:Utmaningarna”, 3 nov klockan 15.30 på Internetdagarna 2009, Anmäl dig här Gå till programmet.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn