.FILE

23-24 november 2020

IETF – när sker föryngringen?

Jag har i många många år arbetat med kommunikations- och säkerhetsrelaterade frågor i och omkring Internet så när ett IETF-möte hålls i Stockholm och man som ISOC-medlem får gå gratis en dag så hängde jag såklart på (vad som egentligen sker på en IETF kan ni läsa på i inlägget ”IETF75 – arbetet kring Internet fortsätter”) Här tänkte jag ge mina personliga reflektioner och funderingar på hur en dag på en IETF upplevs av en rookie.

Det första som slår mig är att det är inga slipsnissar alls på mötet. Nästan det enda jag visste innan mötena var att kostym ska man undvika, det är bara några stycken som kan komma till en IETF och ha kostym utan att alla rynkar på ögonbrynen och undrar vem det är. De som känner mig vet att risken att jag kommer i kostym är 0% men min resekamrat Ulf Borbos är lixom född i kostym så han kände sig säkert lite underlig med helt normala fritidskläder när han jobbade.

Om man är runt 40 år känner man sig både som rookie och junior

Det andra som slår mig är medelåldern på deltagarna, jag är drygt fyrtio och kände mig både som rookie och junior. Ska Internet utvecklas av gamla gubbar med grått eller inget hår alls? Hur och när sker föryngringen av deltagarna på sådana här tillställningar?

Jag lyssnade primärt på seminariet v6ops som tog upp frågeställningar om hur, när och varför si och så med IPv6. Talarna var mycket kompetenta (med några extrema undantag… ) och kunde svara på alla frågor som åhörarna ställde. Det är öppet för alla att ställa sig vid en mikrofon och ställa sig i ledet och ställa frågor och ha åsikter på presentationerna. En gång så skulle vi rösta om något var godtaget eller inte och här finns det inga mentometerknappar, handuppräckningar eller liknande utan här röstar vi genom att säga ”Mmmm”, för olika alternativ (ni vet hur vi svenskar låter när vi låtsas förstå någonting, Mmmm… ) Presentatören ska sedan bedöma vilket ”Mmmm” som lät högst och på så sätt eventuellt få ett godkännande för det han/hon gjort. Det tredje som slår mig då är: Tänk om han som lyssnar har vaxpropp eller liknande och hör fel? Får alla talare här genomgå en läkarundersökning för att kontrollera hörseln så att Internet inte går åt fel håll?

Min summering av min dag på IETF: Internet styrs av grånade gubbar i myskläder som förhoppningsvis har bra hörsel!

P.S. För dem som sett komedin ”Big Bang Theory” på femman så tänker ni er dem 40 år senare med samma T-shirt med stort tryck och ryggsäck så har ni snittdeltagaren framför er. :)

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn