.FILE

23-24 november 2020

IETF kommer till stan

Standardiseringsorganet IETF, Internet Engineering Task Force, har förlagt sitt 75:e möte till Stockholm. I slutet av juli kommer cirka 1200 nätverksingenjörer till Folkets Hus för att diskutera framtidens protokoll för Internet. Förra gången IETF var i Stockholm var för 14 år sedan, 1995 – då var det drygt 600 deltagare på mötet som hölls på Grand Hôtel. Nu brukar det komma ungefär det dubbla antalet deltagare, och då behövs lite större möteslokaler. För så pass stora konferenser råder det viss brist på lokaler i Stockholm, så den här gången får vi hålla till på Folkets Hus.

Vilka är det då som deltar?

IETF är ingen medlemsorganisation. Alla som jobbar i arbetsgrupperna gör det som frivilliga, och de representerar sig själva även om de jobbar för sitt företag. Allt som produceras inom arbetsgrupperna, skriftligt såväl som muntligt, tillskrivs IETF. Man arbetar dessutom under devisen ”rough consensus and running code”, vilket betyder att man bestämmer det som gruppen i stort tycker är bra, och att man bör ha kod som fungerar enligt det som är skrivet. Omröstning sker ofta genom ett hummande, så det kan hummas en del. Om man klär upp sig i kostym för att gå på en IETF är man fel ute, dresscode är T-shirt och jeans. Det kan också vara värt att känna till att det råder en viss fallenhet för kakor och öl.

Vad händer egentligen på IETF:en?

Den vanligaste frågan jag får kring IETF:en här i Stockholm är om vad som kommer att avhandlas. Om det är någon stor fråga som ska tas upp. Den frågan vet jag aldrig vad jag ska svara på. Det beror ju helt på vad man intresserar sig av. IETF jobbar inom en stor mängd Internet-relaterade protokoll. Till exempel kommer atbetsgruppen som jobbar med vidareutvecklingen av HTTP att träffas på torsdagen.
Jag är dock främst intresserad av det som händer inom DNS, och inom det området finns det två arbetsgrupper. DNSEXT jobbar med vidareutveckling av DNS-protokollet som sådant (exempel på detta arbete är DNSSEC), och DNSOP jobbar med den operationella delen av DNS. För den som är intresserad av IPv6 så finns arbetsgrupperna BEHAVE och V6OPS. Vad alla dessa arbetsgrupper jobbar med framgår av gruppernas stadgar och på respektive arbetsgrupps hemsida finns också aktuella drafter. En komplett översikt av vad som händer på IETF75 hittar man på agendan för mötet.

När kommer egentligen idéerna upp?

Så det som avhandlas på själva mötena är förstås mycket formalia. Det intressanta är det som händer i pauserna, och inte minst i baren på kvällarna. För det är ju i baren som det verkliga arbetet sker. Nya idéer vaskas fram, och minst lika många idéer glöms bort till dagen efter. En del av dessa möten kallas för BarBOF. En vanlig BOF är ett möte för att se om man ska skapa en arbetsgrupp. En BarBOF är vid sidan om en arbetsgrupp helt och hållet, men där man åtminstone försöker hålla sig till något ämne.

Det kommer såklart många svenskar till ett IETF-möte som kommer till Stockholm. Hela listan finns på IETF-sajten. Eftersom vi på .SE är värd för mötet så vill vi förstås visa både oss och Stockholm från sin bästa sida. Därför har vi också skapat en egen hemsida för mötet.

Vi ses i baren!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn