.FILE

23-24 november 2020

IETF75 – arbetet kring Internet fortsätter

The Internet Engineering Task Force är inte ett företag, en förening eller ens en juridisk person. Det är något så sällsynt som en samling människor som arbetar med att föra ett gemensamt intresse framåt. Givetvis pratar jag om Internet i sig. Detta görs i princip utan egen vinning förutom möjligtvis en applåd eller ett tack när man har gjort ett bra arbete.

Har du använt en dator har du använt något som kommit ur IETF

Alla som använt en dator har på något sätt använt en produkt som kommit ur IETF. De har sedan mitten av åttiotalet arbetat med att skriva standarder som beskriver hur något ska fungera. Dessa dokument börjar ofta som en persons draft (förslag) och om en arbetsgrupp inom IETF tycker att detta är något viktigt som bör hanteras så tas det upp som ett av arbetsgruppens dokument. När arbetsgruppen sedan har nått rough consensus (när de är hyfsat överens) om hur detta dokument ska se ut så skickas det vidare för att bli en RFC (Request For Comments).

Många dokument stannar där och används som en standard fastän de inte riktigt nått denna status. För att bli en STD (Internet Standard) så krävs alltså ytterligare en befordran. I dagens läge finns det över 5 000 RFC medan det bara finns ca 70 Internet-standarder. Några exempel på de som gått hela vägen är TCP, IP, FTP, TELNET och SMTP.

3 gånger per år träffas de för att diskutera nya riktningar och förslag

Ungefär tre gånger per år så möts de människor som faktiskt utgör IETF under avslappnade former för att diskutera nya riktningar och förslag i de arbetsgrupper som för närvarade finns. Just nu pågår IETF75 i Stockholm och ca 1 200 personer från hela världen sitter således och pratar om hur vi ska säkerställa att Internet finns i morgon och hur det kan fungera bättre, säkrare och utan (större) problem.

Precis som under RIPE-konferensen så spelar de sociala aktiviteterna under kvällstid lika stor roll som sessionerna på dagarna och lika mycket arbete görs på fikarasterna som i hörsalarna under pågående debatt. Konferensen inleddes under söndagen och för att påpeka hur viktigt detta arbete är så ägde välkomstceremonin rum i Blå Hallen på Stockholms Stadshus, mest känd för Nobelfesten. Inledningstalet hölls av Stockholms finansborgarråd Sten Nordin som välkomnade oss alla till huvudstaden. Jag själv är på plats för att medverka i arbetet och om ni vill se fler rapporter från IETF75 kan ni hålla utkik på Loopia.se

Lars-Göran Forsberg arbetar som Registrar Manager på Loopia och delade med sig av sitt inlägg till oss, tack!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn