Lär dig leva med öppen källkod – Internetdagarna .FILE
Köp nu

23-24 november 2020

Köp nu

Endast 500 kr/dag (exkl. moms)

Lär dig leva med öppen källkod

Internet och öppen källkod är oupplösligt förenade med varandra. Den öppna källkoden har varit en viktig förutsättning för att dagens Internet skulle bli vad det är. Samtidigt är Internet ett oumbärligt verktyg för de många löst organiserade grupper som utvecklar program med öppen källkod, vilka ofta i sin tur används för annan utveckling.

Svårt hantera rätt

Seminariet Att leva med öppen källkod kretsar kring den inte alltid helt okomplicerade relationen mellan öppen-källkod-projekten och dem som använder deras komponenter i sina egna produkter eller sajter. Moderatorn Daniel Stenberg och hans bror Björn driver tillsammans Haxx och har båda lång erfarenhet av att leda grupper som utvecklar öppen källkod, bland annat det så kallade cURL-projektet.

– Det märks ibland att folk som vill nyttja verktyg och komponenter med öppen källkod har lite svårt att hantera det. Ofta har man inte riktigt förstått hur open source-projekt fungerar och blir irriterad på saker som buggfixning. Vad vi vill göra med seminariet är att visa båda sidor hur de kan få interaktionen att fungera bättre, förklarar Daniel Stenberg.

Tips för lämplig approach

Med konkreta exempel från verkligheten kommer seminariet att berätta hur open source-projekt kan fungera och tipsa om hur man bör tänka och agera när man använder öppen källkod i sin egen utveckling.

I ett särskilt anförande kommer Kammarkollegiets Daniel Melin också att berätta om de olika open source-licenser som finns och klargöra vilka skillnaderna är mellan dem. Detta kan vara en viktig faktor i valet av verktyg.

– Förhoppningen är att vi lyckas demonstrera hur man undviker fallgropar och misstag när man jobbar med öppen källkod, men också hur man kan maximera nyttan och minimera friktionen mellan olika parter, avslutar Daniel Stenberg .