.FILE

22-23 november 2021

Roten signerad till 1 juli 2010(?)

Huvudintrycket efter onsdagens seminarium om den kommande signeringen av Internets rotzon är att nu är DNSSEC på gång på allvar. Det som länge varit ett pionjärarbete här i Sverige börjar hända på global nivå. Om allt går enligt plan ska roten vara signerad till den 1 juli nästa år. Enligt siffror som nämndes på seminariet har 25 procent av alla toppdomänadministratörer antingen redan implementerat eller håller på att implementera DNSSEC – och 80 procent av dem har planer att införa dessa säkerhetstillägg till DNS.

Sedan kommer förstås frågan om alla andra följer efter. Internetoperatörer, webbhotell, namnserveroperatörer och – beroende på hur införandet sköts – kanske till och med de enskilda domäninnehavarna måste också haka på om ett nytt, säkrare domännamnssystem ska bli verklighet på allvar. Här är än så länge den svenska erfarenheten inte särskilt positiv. Av de totalt över 900 000 .se-domänerna är bara runt 2 000 signerade i dag, vilket inte möter förhoppningarna.

Löften från ICANN, Verisign och NTIA – nu återstår det att se vad som händer

Vad alla som stöder DNSSECs införande nu hoppas på är att signeringen av rotzonen faktiskt får snöbollen i rullning på allvar. Många som ställt sig tveksamma till tekniken har lyft fram just att roten inte varit signerat som ett problem. Den ursäkten kommer inte längre att vara giltig efter den 1 juli – om nu löftena från dem som ska genomföra det hela och som talade i Stockholm på onsdagen håller – det vill säga ICANN, Verisign och NTIA. Huruvida detta gör att alla hoppar på tåget var dock en fråga som ingen på seminariet hade svar på. Det kan endast framtiden visa.

En annan utveckling som kan stödja införandet är de förenklande verktyg som nu kommer ut på marknaden – inklusive öppna-källkod-verktyget OpenDNSSEC som utvecklas av bland annat .SE. Dessa var ämnet för en av de workshops som .SE höll på Internetdagarna.

TIPS! Alla presentationer och ljudfiler läggs upp allt eftersom i programmet.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn