.FILE

22-23 november 2021

Telia + IPv6 = /dev/null (del 2)

Som en del av er kanske kommer ihåg så skrev jag tidigare i år om mina problem med att kunna få en IPv6-tunnel via Telia. I min senaste kommentar till det inlägget så trodde jag att Telia produktifierat IPv6-tunnlar och att framtiden därmed skulle bli enklare.

När ska operatörerna ha produkter?

Hade jag då rätt när jag trodde det skulle bli enklare? Tyvärr inte kan man väl konstatera. Mitt företag Interlan har nu i två månaders tid försökt få tunnlar till tre kunder med precis samma resultat som vid tidigare försök. Eftersom att det är tre olika kunder i olika segment och storlekar så blir det naturligtvis tre olika ansvariga säljare hos Telia. Tre säljare som inte vet något om IPv6 och än mindre om IPv6-tunnlar då det inte finns något produktblad på detta. Med andra ord så börjar nu vändorna igen med påstötningar, påminnelser, tjat och mer frågor än svar i retur. Jag hörde en gång en person på en annan stor operatör konstatera att det tar dem ett år att ta fram en ny produkt. Fortsätter det i den här takten så kommer det nog snart att ha gått ett år innan mina önskade IPv6-tunnlar kommit igång och då borde Telia ha hunnit klart med den processen!

Eller gör Telia verkligen sitt yttersta för att få fart på IPv6 i sitt nät? Rykten säger att Telia har ett stort (läs: stooooort) projekt igång som heter ”IPv4ever”. IPv4ever lär, enligt ryktet, syfta till att få Telias nuvarande IPv4-adressrymd att räcka så långt fram i tiden som det är möjligt. Jag hoppas naturligtvis att ryktet inte har någon bäring. Samtidigt blir ju min fundering vad gör andra operatörer?

Hur ska IPv6 prissättas?

En av de aktuella kunderna har två operatörer för redundans och lastdelning. I detta fall frågade jag den mindre ISP:n om de ville stå för IPv6 leveransen istället. (Till saken hör att denna ISP faktiskt kan leverera native IPv6 om de vill.) Jag förklarade för den leverantören (som precis börjat med IPv6) att Telia endast tar en anslutningsavgift och ingen månadsavgift för sina IPv6-tjänster. Det svar jag då erhåller är:

”Det borde inte vara nåt problem att erbjuda dem IPv6. Jag vill däremot få återkomma med priset på tjänsten.”

Som jag ser det är det här i nuläget en av de absolut största bromsklossarna för utvecklingen av IPv6. Man börjar se dollartecken eftersom att det i mångas ögon uppfattas som en ny tjänst som kunderna vill ha och då kan man få ut några kronor mer för tjänsten. De förstår inte att det primärt är en påtvingad naturlig utveckling av Internet som vi inte kan vara utan och inte någon ”ny” tjänst som man kan ta mer betalt för.

Tar operatörerna mer betalt för validering av DNSSEC, uppgradering av backbone från 1 till 10Gbps eller antispam och antivirusscanning på kundernas brevlådor? Nej.

Var sker utvecklingen?

Jag tycker att det går för sakta! Det händer säkert saker som jag/vi/andra inte känner till men via information från sidan nedan så kan vi se att Sverige ligger långt ner vad gäller aktivering av IPv6.

ipv61

När ska de andra operatörerna aktivera IPv6 i sina nät? (Ja det kanske inte hjälper, se ovan!) Listan ni ser är botten på en lista över länders operatörer som aktiverat IPv6. I Sverige är det 38 av 344 AS som annonserar IPv6 prefix. Dessa 38 skall inte förringas men mot bakgrund av det antal som finns i Sverige så blir det en mycket svag procentuell siffra för ett land som åtminstone historiskt betraktats som ett mycket framstående IT-land. (Vill ni se hela listan så klicka på bilden.)

Lite ironiskt så exploderar däremot antalet sidor som räknar ner och visar när den sista IP4-adressen delats ut. Vore ganska coolt att bli den som får sista adressen och en t-shirt med någon coolt text på om det.

Namnlös1

Till slut

Jag syftar inte i detta till att hänga ut just Telia, men det är bara dem av de stora som jag stött på. Jag är också medveten om att det fattas standarder och produkter för att rulla ut IPv6 i stor skala. Inom kort kommer produkter som Microsofts Direct Access att medföra ett betydligt större intresse för IPv6. Vilka operatörer  är idag förberedda för det?

Det finns ett antal IPv6-tunnlar där alla har sina för och nackdelar och som kan ersätta IPv6 från din operatör men en statisk tunnel eller native IPv6 från din operatör ger alltid det bästa resultatet.

Till sist så kan nämnas att av utställare, talare och bloggare på Internetdagarna 2009, där IPv6 fortsatt var ett hett ämne, så hade 10% en hemsida och 2% sin mail aktiverad med IPv6…

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn