.FILE

22-23 november 2021

Telia + IPv6 = /dev/null?

Jag har två gånger försökt att få IPv6 levererat från Telia utan att lyckas. Den första gången var det till mitt eget företags kontor i Bollnäs. Först försökte en anställd i Bollnäs kontakta Telia direkt för att få IPv6 levererat dit. Han fick då bara de försvenskade RIPE-dokumenten för ansökan av fler IPv4-adresser skickade till sig ett par gånger. ”IPv6 sa de på Telia, vad är det??” Vi gav då upp och jag frågade en gammal orienterarkontakt som jobbar på Telia. Han gav mig ett namn som vi skulle kontakta, den nya kontakten jobbade med utveckling av nya produkter inom Telia. Efter kontakt med den nya Teliamänniskan skulle den se efter om han kunde göra något. Gjorde han något? Jag vet inte vad som hände internt inom Telia men vi hörde aldrig av honom igen i alla fall.

Så tog jag själv kontakt med Telia – hände det något?? Näe..

På ett möte med DNS-gruppen på .SE påpekade jag det för Telias DNS-människa som lovade att ta tag i det. Jag är säker på att DNS-människan tog tag i det internt men hjälpte det oss??? Näe… Så fick jag ett uppdrag från en kund som ville ha IPv6 och de har bland annat Telia som ISP idag. Den här gången tog jag kontakt med Telia den ”riktiga” vägen, via deras säljrepresentant mot kunden. Hände det något?? Näe….

Har efter tre veckor och en påminnelse från mig inte hört av någon alls och i fredags träffade jag Telias DNS-människa igen. Han var nyfiken hur det gått med det första fallet och blev nu än mer bekymrad hur Telia misslyckas så kapitalt två gånger med IPv6. Han skulle stöta på internt igen så vi får se vad som händer.

Säljare blir lamslagna, darrar på läppen och lägger det åt sidan

Vad jag minns var det stora rubriker i datapressen när Telia fick sina IPv6-adresser, det var det största nätet någonsin som RIPE delat ut. Men vad spelar det för roll när man inte vet hur man ska hantera det? Detta är inte unikt för Telia, finns det inte en färdig produkt så en säljare kan greppa det direkt blir de lamslagna, darrar på läppen och lägger det åt sidan.

Så för att få fart på utrullningen av IPv6 är det inte bara tekniska problem som måste lösas, det är även interna organisatoriska problem så att alla vet vad IPv6 är och hur de ska sälja det.

Den enda ISP som jag vet har IPv6 klart organisatoriskt är Tele2, det kan såklart finnas andra men det är inga jag känner till.

Fotnot: Telia upptäcker nog att Interlan inte har något Teliaabonnemang i Bollnäs och det är korrekt, vi delar våningsplan med ett annat företag så vi använder varandra för redundans för Internet med mera. Och IPv6 till Bollnäs har vi löst genom en annan ISP.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn