.FILE

22-23 november 2021

Vad operatörerna har att säga om nätneutraliteten

Moderator Stefan Görlings (SNUS) introduktion till seminariet ”Nätneutralitet – Internet som tjänst eller infrastruktur” bäddar för en djupgående diskussion om ett angeläget ämne. Om nu Internet är en infrastruktur, vad gäller då? Är Internettrafik som bilar på våra telekomvägar? Eller ska vi se det som att telefoni har blivit till bilar på ett vägnät som är Internet? Och har det betydelse för hur en operatör borde förhålla sig till trafiken i sitt nät? Panelen består av representanter för Telia Sonera International Carrier, Tele2, Qbrick och Acreo. Kanske kan en inblick i operatörernas egna tankar om sina framtida förutsättningar kasta lite ljus över vilka utmaningar vi står inför?

För som Internetkonsument kan det verka så självklart. Naturligtvis vill jag inte bara ha tillgång till en bit av Internet. Naturligtvis vill jag inte att min Internetleverantör bestämmer sig för att trafik från någon viss sajt är alldeles för dyr att transportera och nu därför kommer att levereras med halva hastigheten, eller kanske inte alls. Jag vill att min Internetleverantör lägger sig i var jag surfar ungefär lika mycket som jag vill att Posten ska leverera min post olika snabbt beroende på vad de tycker om innehållet. En jämförelse som också Jon Karlung, VD hos Bahnhof gör i Mary X Jensens inlägg från ett annat seminarium här på Internetdagarna.

Neutralitetsfrågan är inte längre lika självklar

Men vad är det egentligen som ställs emot nätneutraliteten? För något år sedan deklarerade VD:n för France Telecom att han vägrade bygga ut det franska basnätet mer – med ökade krav på bandbredd och sjunkande priser på detsamma såg han inga möjligheter att få tillbaka pengarna för en sån investering. Telia Sonera International Carrier har som enda europeiska backbone-nät inga sådana problem berättar Jan Larsson – när trafiken ökar så gör även företagets möjligheter till intäkter det. Men sjunkande intäkter för operatörer ökar incitamentet att hitta alternativa sätt att tjäna pengar. Och det är här neutralitetsfrågan inte är så självklar längre.

Larsson förklarar visserligen att han tycker att teleoperatörer generellt inte borde syssla med att framställa tjänster och att bra innehåll hittas av användarna oavsett mellanhänders försök att vara bromsklossar. Men under detta seminarium sätts det inte ner några ställningstagande Telia Sonera fötter.

Inte heller Lars-Michael Jogback från Tele 2 känner behovet att sticka ut hakan i frågan, trots att hans dragning med en genomgång av Internetmodellen liknar  en nätneutral hållning. ”När det gäller pakettrafiken behöver vi bara veta avsändaradress, mottagaradress och paketlängd,” hävdar Jogback. Men när någon i publiken frågar efter operatörens största utmaningar för framtiden svarar Jogback ”Vårt största problem är att nå ut med högkvalitets-Internet till våra slutkunder eftersom många fortfarande sitter på uppringd modemuppkoppling.”

Och det känns inte som att de vill prata om det heller…

Men vad skulle Tele 2 eller Telia egentligen svara om Qbrick, som är en stor leverantör av TV på webben och i mobilen, bad operatören prioritera Qbricks videotrafik? Vore det otänkbart? En fråga om rätt pris? Eller görs det redan? Ingen ställer frågan, inte jag heller.

Efter att ha lyssnat på Internetoperatörernas åsikter om nätneutraliteten utan att ha hört mycket sägas om Internetoperatörernas åsikter om nätneutraliteten känner jag mig förvånad och lite orolig. Intrycket var visserligen ärligt, men på gränsen till aningslöst. Vill de inte prata om frågan? Eller kan det verkligen vara så att de inte förstår sin egen makt och vilka konsekvenser deras ställningstagande får för vad Internet är?

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn