Wifi – 77% säkert i centrala Gävle – Internetdagarna .FILE
Köp nu

23-24 november 2020

Köp nu

Endast 500 kr/dag (exkl. moms)

Wifi – 77% säkert i centrala Gävle

Jag har några gånger med oregelbundna intervaller roat mig med att ta min Garmin Forerunner 305 GPS och anslutia den till min Laptop med Ubuntu och riggat upp det i bilen och kört så kallad ”WAR driving” för att hitta trådlösa nät och markera dem på en karta.

Jag testade det för första gången för knappt två år sedan och då var resultatet nedslående.

Ca 30% av de drygt 1000 trådlösa nät jag hittade var på något sätt skyddade med WEP, WPA eller WPA2, alla andra var vidöppna utan någon kryptering så vem som helst kunde ansluta sig till de näten.

Screenshot-GpsDrive v2.10pre4-2

Jag såg ett klart trendbrott för 8-9 månader sedan då över 50% var säkrade med kryptering och på den vägen är det. I morse när jag testade hittade jag över 1500 trådlösa nät inom en 3Km radie i centrala Gävle och 77% ( !!! ) var säkrade med WEP, WPA eller WPA2 där 58% klarar WPA och 23% WPA2 så det är ett stort trendbrott.

Nu tror jag inte att det är hemanvändarna som blvit mer säkerhetsmedvetna utan att det är nya modeller av hemmaroutrar som ingår i bredbandsabbonemanget som kräver en åtgärd för att slå av kryperingen. Det syns tydligt på bilden jag skickat med där det är standardnamn + löpnummer på de trådlösa näten. Så operatörerna har en stor del i att det trådlösa blir säkrare så fortsätt på det sättet!

Guide till hur man kan få det att fungera smidigt med en Garmin och Ubuntu

(Man måste ta bort svartlistningen av Garminmodulen /etc/modprobe.d/blacklist.conf och lägga till none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0 i /etc/fstab, sedan rockar det som det ska! : )

Missa inte! Torbjörn Eklöv ”Vad IPv6 gör för säkerheten”, 3 nov klockan 13.40 på Internetdagarna 2009, Anmäl dig här Gå till programmet.