.FILE

22-23 november 2021

Fildelning – den långsamma kusinen från landet

”Den tekniska utvecklingen kan inte stoppas” brukar det heta hos de som förespråkar fildelning. Frågan är då hur innovativt det egentligen är med fildelning och P2P-teknik? Den har funnits i många år och alla möjligheter som finns att bygga in skydd och betalningslösningar har helt ignorerats. Alltså är inte fildelning spetsen på IT tekniken egentligen, det är den långsamma kusinen från landet som bjuder på godis helt enkelt! En kopia av något som var rappt och nytt för mer än tio år sedan. Nej, det är varken nytt eller innovativt idag.

Dagens senaste nytt säger att tre telekomföretag kastar sina IP adresser, allt för att jaga nya kunder som vill fildela. Snacka om att vara bakåtsträvande! Tekniken finns, den är enkel men man vägrar att använda den i ”hänsyn” till sina kunder. Vad man egentligen säger är att vi låter vem som helst göra vad som helst i våra nät – så länge ni betalar. Fildelning av musik och film må kanske vara en sak – men i samma andetag som de säger ”Kasta” så lyssnar förmodligen personer med större destruktion i tankarna än att fildela musik noga. När Bahnhof, Alltele och Tele2 nu kastar sina historiska loggar försvårar det ordentligt för polis som utreder utpressningsbrott, IT-brott och kanske till och med pedofiler. Ofta när man hör att ett pedofilnätverk har tagits av polis så har de fångats genom Internet. De åker hem till den misstänkte bakom ett IP-nummer som tillhandahåller bilder och gör ett tillslag. På datorerna finns det tusentals bilder på barn som utsatts. Den informationen kastas nu också. Allt för att locka till sig fildelare. För det är väl så att fildelning är en ganska bra affär för dessa företag? Telekomföretagen säljer större uppkopplingar, tjänar mer pengar, rent ut sagt skiter i sitt ansvar och kastar IP-adresser. Rumsrent? Jag vet inte jag…

Lätt att vara tuff när man är anonym

”Scenen är din” – brukar man säga när någon kliver upp på densamma. Läste i dagens DN om personer som kallar sig för just ”Scenen”. En väldigt löst sammansatt (anonym) grupp som tävlar i att lägga upp nytt upphovsrättsligt skyddat material för fildelning. Något slags tävling pågår och den som fildelar mest och snabbast är bäst. Vad är det som driver de här människorna att göra det här? Jag kan förstå kittlingen och att vara lite ”outlaw” i all sin nördighet bakom datorn och lägga ut senaste Hollywoodrullen innan den ens visats på bio i USA. En fjäder i hatten, lite som att tagga på en svår plats eller vad det kan vara. Men jag undrar kort, skulle dessa personer göra samma sak om de inte vore anonyma? Jag tror det vore helt otänkbart eftersom de förmodligen skulle åka dit ganska snabbt. Lätt att vara tuff anonym, svårt att vara det när man får ta smällarna med sitt namn. Lite som mobbning…

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn