.FILE

22-23 november 2021

Brit Stakston – Militärhjälmen, arbetet med Politik 2.0 och om att vara en spamrobot :)

Hej Brit, vad gör du?

Inser att sommaren snart är här och inget har jag planerat!

SSWC förra sommaren hade du på dig en militärhjälm när du skulle möte Jardenberg i en debatt. Hur tänkte du där?

Ville förstås skydda mig! Jag deltog i en debatt där jag skulle vara mot Google och min motståndare Jocke Jardenberg är ju känd som ”Mr Älska Google till döds” :) och detta på en ö med cirka 250 som tyckte som honom. En skyddsutrustning mot ruttna ägg behövdes, fast Jardenberg snodde poäng direkt, påpekade lite fint att ”Brit vi behöver inte strida” – touché fick mig att framstå som stridig när jag faktiskt var den hotade, lilla, minoriteten : (

Det känns som att militärhjälmen har blivit lite som ett signum för dig? Stämmer det?

Det är en härlig bild sen är den privat en av de viktigaste klenoder vi har hemma. Sonen samlar på prylar från andra världskriget. Sen kanske den för mig också har ett annat symboliskt värde, det skydd vi alla behöver mot en kamp som livet ibland kan vara också.

Vem skulle du helst vilja möta i en debatt? Och vem skulle du helst vilja slippa möta?

Jag är ingen vass debattör alls. Jag tänker lätt ”jaha säger du det? Ok tyck det då – själv tycker jag så här!” Och blir faktiskt helt tyst i den typen av debatter. Jag triggar inte på debatter, har inte den sortens verbala tävlingsinsikt alls. Men jag älskar att diskutera saker och då gärna med människor som tycker precis tvärtom. Jag skulle gärna ta en debatt till med Mats Svegfors, fick mersmak i Gomorronsoffan när vi pratade bloggar. En person jag inte skulle vilja möta …. Äsch det finns inte. I´m up for a game with anybody. Och blir det trist slutar jag bara prata : )

Du skickade ut den här tweeten häromdagen: ”Det här var ju nästan en riktig debatt nu i SVT, inte bara en manusdebatt :) #val2010.” Kommentar på det?

Debatterna i tv är oftast helt tandlösa. Man säger det man tänkt säga mer än att man argumenterar för sin sak utifrån de inspel motståndaren ger. Man lyssnar inte och kör nya argument. Allt är inövat enligt manus.

”På väg hem efter ett sjukt kul boksläpp. #politik20” Det verkar ha varit ett lyckat lanseringmingel av Politik 2.0? Vad hände?

Bloggat utförligt om kvällen men i stort var det en härlig kväll. Önskar det funnits lite mer plats och lite mer tid! Privat önskar jag min son inte svimmat på det event jag var på strax innan för det gjorde faktiskt boksläppskvällen mindre roligt. Jag såg hela kvällen den chockartade bilden av honom på golvet när jag sitter mitt i en paneldebatt. Men visst kunde jag se glädjen som kvällen gav alla andra för det var sådan rolig mix av människor. Massor av kunniga Internettänkare och alla är grymt viktiga pusselbitar i folkbildningen runt hur fullständigt enkelt sociala medier är. Sen fanns det en massa som saknades dels för att de inte kunde komma dels för att det blev fel på sändningslistan. Men det kom cirka 200 personer och det var roligt och ett bra avstamp för projektet!

Ligger det någon långsiktig strategi bakom boken Politik 2.0? När ni gjorde boken, vem förvånade dig mest och på vilket sätt?

Ja, långsiktig i bemärkelsen att det bor en liten folkbildare i mig. Blir frustrerad när man missar saker bara för att man tror att saker är på ett visst sätt. I det här fallet låter tekniken bli ett hinder till ny kunskap, nya möten och nya perspektiv. Jag tar varje tillfälle att försöka bidra med det jag kan för att förändra detta. Min bloggserie om politik och sociala medier i januari fick stor uppmärksamhet i både media och bland aktiva politiker. Har sällan fått så många DM:s på Twitter med tack och spontana hejarop. Valrörelsen 2010 är faktiskt det största realtidscaset för sociala medier. Vi kommer att älska kasta över allt som ger oss en chans att se de sociala medierna ”in action”.

En av de politiker som läste och tyckte hon hade nytta av dessa bloggposter var Annika Beijbom, fp, som mailade och skrev ”Brit du borde ge ut en bok” så sa jag svarade ”Ja men självklart : ) !” Jag skriver jämt och har tjatat på både Björn Mellstrand och Niclas Strandh om en sociala mediebok tidigare men det har aldrig blivit av. Sen visade det sig att Annika själv drev ett familjeförlag, Beijbom Books så det var bara att köra.

Först var tanken en handbok om sociala medier men jag ville göra mer av det hela eftersom det finns så mycket klokskap om nätet och dess möjligheter hos en mängd andra människor och jag ville inte ge ut ännu en konsultbok. Någon dag senare var allt på plats. 16 politiker och 7 medskribenter som alla skriver varsin text.

Det mest lärorika men också överraskande var den skrivblockering som drabbade ett flertal av skribenterna trots att de alla öser ur sig briljanta texter dagligen. Det blev lite mer tjat inför deadline än vad jag väntat mig : ) En av dem som öppet skrivet om sin blockering är Nikke Lindqvist. Har funderat mycket på om det är bristen på möjligheten att kunna länka till fördjupningen av resonemangen som gör att det blir så. Det är mycket intressant det hela!

En annan insikt är den om bokens roll. Den är mycket större än vi bloggare kanske vill erkänna alltid : )

Jag är väldigt nöjd över att en bloggserie blev en antologi som jag tror kan vara en viktig startpunkt för många. Och galet stolt över de medverkande medskribenterna. Vi har i bokens form visat vad internetnätverkande kan åstadkomma – ett gemensamt kunskapsbygge.

Vilka är egentligen med i boken?

Lilith Svensson, Kristdemokraterna

Eva-Lena Jansson, Socialdemokraterna

Kent Persson, Moderaterna

Fredrick Federley, Centerpartiet

Maria Ferm, Miljöpartiet de Gröna

Anders Wallner, Miljöpartiet de Gröna

Seved Monke, Folkpartiet

Gun Svensson, Piratpartiet

Mary X Jensen, Moderaterna

Johnny Olsson, Piratpartiet

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet

Ali Esbati, Vänsterpartiet

Annie Johansson, Centerpartiet

Göran Hägglund, Kristdemokraterna

Peter L Andersson, Socialdemokraterna

Annika Beijbom, Folkpartiet Liberalerna

Brit Stakston

Nikke Lindqvist

Erik Laakso

Anders Mildner

Jocke Jardenberg

Niclas Strandh

Martin Lindvall

Emma Marie Andersson

Lotta Sandin

Vad tycker du partierna borde fokusera på nu när det är valår? Har du några tips?

Vinna valet : ) och att på vägen dit gjort den egna politiken begriplig för så många som möjligt! Vilket självfallet görs även i de social medierna. Sen är ju mitt hetaste tips att använda sociala mediers kraft om något helt oförutsett händer, som inte står på valaffischer , som det inte bokats stortavlor eller annonser för. Den som är snabbast på det vinner förståelse snabbast. Kan vara avgörande om något stort dyker upp vid sidan av den planerade kommunikationen.

Vad är ditt förhållande till politik? Är du en person som håller fast vid ett parti eller byter du ibland?

Jag har alltid försökt påverka i frågor jag valt att engagera mig i. Mitt partipolitiska engagemang har mest bestått av kortare experiment som har lämnats när organisationsformen kvävt mig. Tyckte att det gick att åstadkomma så mycket mer själv, tillsammans med min näromgivning, med ord och handling. Har med åren förstått att en stor del av makten finns hos alla de som valde att stanna kvar i de där kvävande organisationerna jag lämnade i brist på handling. Att det finns ett språk, en kultur och ett nätverkande här som faktiskt var nyckeln till påverkan och ytterst makt. Internet utmanar allt detta. Gängse strukturer och maktförhållanden. Styrkan i att var och en av oss har en publiceringsplattform till nästan ingen kostnad alls förändrar allt. Till detta väljer vi hur vi vill förhålla oss.

Du har 2,672 followers på twitter och du är väldigt bra på att snappa upp intressanta saker och dela med dig till andra. Hur gör du för att hålla koll på flödet?

Vilar i att jag inte kan följa allt. Har några smarta sökningar och en nyfikenhet. Det räcker : ) missar jag något kommer någon annan av alla de andra av mina fantastiska följare ta upp det igen.

En gång twittrade du så mycket att du blev utslängd från Twitter, vådan av att använda centraliserade tjänster, där beslutsmakten ligger hos ett företag i U.S.A?

Ja, eller vådan av att vara världens snabbaste på tangentbordet, så pass att det trodde jag var en spamrobot : ) men visst frustrerande att inte kunna göra något åt det annat än att vänta på att de bestämde sig för att jag varit utesluten tillräckligt länge. Just i det fallet kunde jag nästan tycka det var logiskt men du berör en fråga som kommer att bli aktuell både en och två gånger till. Men den tar vi i ett annat forum : )

Jag gissar på att du är uppkopplad ganska mycket, hur många timmar i veckan skulle du säga uppskattningsvis?

All vaken tid egentligen. Det är en del av mitt liv. Sen är det klart att jag inte har ett behov av att twittra under spinningpasset eller när jag och sonen kör Beatles Rock Band på X-box.

Vad är det bästa som händer på Internet just nu? Jag ger dig fem länkplatser att fördela fritt.

1. http://blog.stealthmode.com/2010/04/the-future-of-the-social-customer/ för det här ger en bild av vad jag säger avslutningsvis, att det är slut på expertsnacket utan det handlar om att förstå att kunden är social! Och hur funkar den sociala kunden då? Ett så tydligt exempel på att vi som kund struntar i om twitterkontot är administrerat av en marknadsavdelning eller kundtjänst och att kunderna faktiskt är sociala. Fortfarande på allt för många konferenser så pratar vi som om den stora majoriteten inte är social. http://www.jmw.se/2010/05/15/vill-vi-se-natfordomar-nar-de-inte-finns/ Människan är social. Punkt. Och fler och fler hittar nya verktyg för att uttrycka sig.

2. http://www.ur.se/valet/ önskar det skulle bli det nav för inspirerande översikt för unga förstagångsväljare som de vill vara, ambitionen är hög och behovet stort….

3. http://www.digitalbuzzblog.com/top-10-augmented-reality-examples/ allt som har med AR att göra är skoj särskilt i relation till valrörelsen, tänka sig hur valaffischerna för nästa valrörelse kommer att se ut!

4. http://geekgirlmeetup.com/ Dags för Geek Girl Meet Up nu i helgen, klart jag vill puffa för det.

5. http://blog.facebook.com/ Facebook måste man hålla koll på deras blogg är måsteläsning.

Vad händer det annars för roliga saker just nu? Något man inte ska missa?

Man ska inte missa att allt smälter samman nu. Och tiden med oss i branschen som socialamedieexperter är över. Och det är nu det coola kommer. Mainstreamimplementeringen! #pepp

: )

Bild: Johan Lange (tack för att du delar med dig!)

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn