.FILE

22-23 november 2021

Helena Lindh om IBM, Sci-Fi och Social Computing

Hej Helena! Vad håller du på med?

Jag jobbar med internkommunikation och sociala medier på IBM i Sverige.

När jag kikar i din twitterkanal @kafkaspice, fångade den här tweeten min uppmärksamhet:

”Fick igår äran att berätta för 20 tjejer som går i nian på Rinkebyskolan vad det innebär att vara en geek girl. #ggm09

Nu blir jag nyfiken, vad sa du till tjejerna?

IBM deltar i ett mentorprogram där vi jobbar för att intressera unga tjejer för naturvetenskap och teknik. I programmet ingår att träffa kvinnor som jobbar på IBM för att få en bild av vad man kan jobba med. Min chef känner till att jag är med i geek girl-nätverket och bad mig att berätta lite om det. Det jag främst försökte förmedla var att det handlar om att våga brinna för det man tycker är roligt samt att bejaka sina kreativa och fantasifulla sidor. Internet ger möjligheten att diskutera och dela med sig med andra geek girls över hela världen. När vi började diskutera visade det sig att det fanns såväl bloggare, som Twilight-fans och manga-nördar bland tjejerna.

För de som vill veta mer rekommenderar jag Facebook-gruppen Geek Women Unite.

Känner du dig själv nördig?

Om nörd innebär att jag har intressen som jag verkligen brinner för och att jag älskar att lära mig nya saker så är svaret ja! Vare sig det handlar om att använda nya verktyg för internkommunikation, cykla genom Bayern för att prova exotiska veteöl, odla chili, sy venetianska 1400-tals klänningar eller diskutera filosofin bakom Star Trek.

Ett projekt som Helena och hennes sambo företog sig en kväll när telefonkatalogerna hade anlänt till deras trappuppgång.

Hur ofta sitter du vid datorn?

Frågan är nog snarare när jag inte sitter vid datorn och det är när jag är ute i skogen

Vilka projekt får dig att stanna uppe på nätterna? Vad brinner du för?

Nuförtiden försöker jag snarare gå och lägga mig i tid. Några viktiga saker just nu är nätneutralitet och hur Lost kommer att sluta.

Favoritsnacks?

Just nu är granatäpplen en favorit. Jag har lagt ner stor möda på att klura ut det optimala sättet att ta bort skalet – vilket har lett till ett par splatterfilms-liknande incidenter i köket.

Som Sci-Fi fan, vad slukar du mest?

Jag gillar allt från ”gubb-sciencefiction” som Asimov, Heinlein och Philip K Dick till feministik sci-fi som Atwood, Ursula K. Le Guin och Sheri S. Tepper, med avstickare till cyberpunk som Neal Stephenson och William Gibson. Sen följer jag moderna serier som Lost, nyinspelningen av V och Battlestar Galactica och blandar med Star Trek. Mina favoritfilmer under 2010 var den nya Star Trek-filmen samt District 9 och Avatar. Det är synd när man låter dataspelsliknande scener dominera över en bra historia (även om båda District 9 och Avatar bjöd på grymt snygga exoskelett!). Jag vill passa på att tipsa alla om den fantastiska sci-fi-bloggen io9.com. De har många duktiga geek girls som skribenter.

Du är också Social Computing entusiast, vad gör ni entusiaster egentligen?

Att jobba med sociala medier och uppmuntra fler att dra nytta av dem är ju en del av mitt jobb, men ju mer jag lär mig desto fler möjligheter ser jag med social mjukvara. Egentligen är det ju bara ett verktyg bland andra, utmaningen är att använda dem på rätt sätt. För att lära mig mer och diskutera med likasinnade är jag med i ett globalt IBM-nätverk som heter Blue IQ.

Som expert på sociala medier på ett så stort företag som IBM, vad skulle du vilja säga till andra chefer som inte vågar ta steget fullt ut? Vad har man att vinna?

Olika chefer har självklart olika saker att vinna på att använda sociala medier. Det kan handla om att förenkla dokumentation genom att använda en wiki, att ha en personalkatalog med communityfunktioner för att det ska bli lättare att få överblick över anställdas kompetens eller att börja blogga för att få en mer personlig relation till sina anställda. Det finns oändliga möjligheter, det mesta handlar om att analysera de behov som finns och våga vara kreativ, tekniken och verktygen finns redan.

Hur ser du på att en del företag förbjuder sociala medier på arbetstid?

Om anställda gör annat på sin arbetstid tror jag att man har ett problem med företagskulturen. Det är nog nödvändigt för företag idag att börja diskutera som kultur och vilka regler som gäller. Varför ska det vara ok att gå ut och röka, men inte att kolla en nyhetssida eller sin Facebook? Nu när Internet har flyttat in i mobilen så kommer arbetsgivaren att få ännu mindre möjlighet att centralt blockera webbsidor, då blir det ännu viktigare att man jobbar med kultur och ledning.

På GGM (GeekGirlMeetup) berättade du om IBM:s intranät och man fick lust att börja använda det direkt. Så känner man inte för det mesta inför intranät. Vilka misstag gör man och varför är ert intranät så bra? Hur lyckades ni?

Det viktigaste är att man har stöd från ledningen. Annars blir det svårt att genomföra förändringar. Nästa steg är att vara tydlig med vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Det är snarare ett problem att man delar med sig för lite än för mycket. Sedan tror jag att en av framgångsfaktorerna kan vara att vi har så många olika verktyg så att personer och grupperingar kan välja det som passar dem bäst. Det är långt ifrån alla som redigerar wikis eller skriver bloggar, men många fler tar del av informationen.

Vilka teknik-skämt dras just nu internt?

Den här filmen som en kollega till mig i USA har gjort har gått runt de senaste veckorna.

Det var allt! Eller nej förresten, vi sågs som hastigast på hackerkonferensen 26C3 i Berlin , ses vi i Berlin igen på 27C3?

Jag hoppas verkligen det, men i så fall blir det med en mini-geek på armen eftersom jag om allt går som det ska skall bli mamma i mars. CCC är en unik upplevelse som jag hoppas att fler skulle ta del av. Om man inte vill trängas eller har annat för sig i mellandagarna så lägger de föredömligt nog upp alla föredrag på sin webb, så tag gärna chansen att lära er om ämnen som ni inte hade en aning om att ni var intresserade av!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn