.FILE

22-23 november 2021

Johanna Nylander – Om dataspel, politik, vinterhat och Juliagruppen

Hej Johanna, vad gör du just nu?
Just nu utnyttjar jag GoodOlds fina kontor i Malmö och deras OpenDeskplats som frilansare kan få tillgång på i en månad. Det är ett bra ställe att sitta och skriva på, och helt fantastiska lokaler. Det finns sittpuffar och en hängmatta!

På din blogg står det ”Jag skulle bli dataspelsgrafiker men fick betalt för att skriva om politik.” Berätta, vad var det som hände egentligen?
När jag var klar med mina studier (till dataspelsgrafiker) på Högskolan Skövde flyttade jag till Malmö och sökte speljobb i Köpenhamn. Det blev finanskris, jobben frös inne och jag började plugga produktion på Malmö Högskola i stället. Av en händelse började jag skriva krönikor och ledare för Kvällsposten. De blev fler frilansjobb för andra tidningar, mer vikariat, och bland annat två månader som ledarskribent på Expressen i somras. I dag jobbar jag heltid som frilansare och skriver just nu på ett större projekt.

Jag gissar på att du fortfarande är rätt galen i dataspel, då jag ser att du redan som ung hängde på dreamhack, vilka är dina favoritspel?
Jag vill lite hävda att Civ2 är det bästa spelet någonsin. Men jag vet inte om jag skulle vara lika galen i det i dag. På senare år slår nog Bioshock det mesta, och jag är ständigt kär i American McGees Alice. När jag är själv spelar jag helst smarta fps:er, och jag gillar att sparka mina vänner blodiga i typ Soul Calibur.

Jag gillade din idé kring ActionMegaPower, spel som utgår ifrån och riktar sig mer mot kvinnor utan att för den sakens skull vara det minsta mesiga. Kan du tänka dig att ta upp den tråden igen?
Absolut, fast jag hoppas att utvecklingen går åt det hållet ändå, och att det redan är gjort den dagen jag kommer tillbaka till spelvärlden. Det måste den, det finns fortfarande en så stor outforskad marknad för tjejer som vill ta för sig.

Du skriver en del både för Expressen och Kvällsposten, brett om politik och snävt om upphovsrätt, integritet och teknikfrågor. Varifrån får du alla dina uppslag?
Jag tror jag använder skrivandet som ett sätt att avreagera mig på, och sysslar man med politik är det lätt att bli arg och få ett behov av att skriva av sig. Teknik, integritet och upphovsrätt tycker jag alla är viktiga frågor som det tänks lite för lite om, så jag brukar försöka ta alla chanser jag kan till att skriva om det.

Jag såg att du var lite arg på Beatrice Ask, vad gör hon? Och varför tycker du att det blir så fel? Vad tror du att hennes ursprungstanke var?
Jag gillade Ask från början. Hon verkade stå för vettigare saker än sin föregångare (Thomas Bodström), hon protesterade mot datalagringslagen, och verkade ha ett bra rättspatos. Den senaste tiden har hon kompromissat allt mer med rättsäkerheten, tyckt att misstänkta ska dömas ut av samhället och skämmas, och att barn ska få drogtestas lite hur som helst. Jag tror hon har uppriktiga och goda intentioner, men som justitieminister behöver man mer grund än så för att fatta bra beslut, och man får framför allt inte glömma bort den grundläggande rättsäkerheten.

Du är också med i Juliagruppen. Min uppfattning är att ni är väldigt olika och ändå går extremt bra ihop och peppar och stöttar varandra genom allt. Har jag fel? Vad gör ni nu? Och viktigast av allt, vem är nördigast?
Haha, jodå, du har rätt. Vi är rätt olika, men det har på något magiskt sätt fungerat bra ändå. Jag tror vi kompletterar varandra, samtidigt som vi delar kärleken till nätet. Det är som ett stort kluster av polyamorositet där nätet är länken. Just nu jobbar vi med att ta fram en modell för öppenhetsmärkning, för att göra vårt bästa för att behålla så mycket nätneutralitet som möjligt. Och nördigast är nog bröderna Walck, även om vi andra gör vårt bästa för att slå dem. Med rätt bra resultat också!

På din ena blogg står #vinterhat rätt högt upp. Har ditt vinterhat påverkat din flytt till Malmö? Och vad kommer vinterhatet ifrån? Har det alltid funnits där?
Förutom en snökojeperiod som barn har jag aldrig riktigt gillat kyla, snö eller vinter. Så jo, när jag flyttade till Malmö fanns en förhoppning om att vintern bara skulle vara i någon vecka och sedan spårlöst försvinna till någon sorts töväder. I vinter gick det väl sådär med det. Men jag gillar inte gassande sol heller. Om det är något område jag vill förespråka någon sorts svensk lagomhet, så är det nog med väder och temperatur. 23º varmt året runt hade varit rätt perfekt för mig.

Kan du nämna några grymma bloggar & bloggare som man bara inte får missa!
Åh, det finns gamlingar som Fredrik Westerlund och Louise P som länge har blandat nörderi med politik, eller nyare som Lisa Magnusson och Isabelle Ståhl. Sen älskar jag Weird Science också. Det finns sjukt många bra bloggar därute, men det här är nog fem som alla borde se som självklara.

Om du bara fick följa 3 personer på twitter vilka skulle du då välja?
@esteranais för hennes humor, @elingrelsson för hennes engagemang och @jesperbylund för att han lockade mig till twitter från första början.

På min födelsedag i år la du upp ett av det roligaste inläggen i år: Hur man får ligga med nördkillar. Hur kommer du på allting som du skriver om? Dyker det bara upp eller ligger det och gror?
Vissa saker dyker bara upp, andra ligger och gror. Nörd-ligga-texten hade jag funderat på sedan jag skrev en liknande text om hur man ligger med feminister. Sen tycker jag det är kul att blanda politiska tunga ämnen med lättare, som ironiska raggningsskolor, för att inte tala om hur nördigt kommentarsfältet blev kort efter. Jag är nog rätt mycket mer lättsam privat, och eftersom jag inte gärna bloggar om mitt eget privatliv, får den delen ta sitt utlopp i annat i stället.

Du var i Stockholm i helgen, vad gjorde du för roliga saker här?
Jag var på lite möten, gick på Disruptive Medias Social Cash-konferens, #WPNight och hängde med ett gäng jag lärde känna när jag läste spelutveckling, under mer sociala och informella former.

Vi hann ses på #WPNight, men du hojtar väl till nästa gång du dyker förbi, så vi även kan prata om Alice i Underlandet, strategier och nörderi?
Deal! Fast det kommer att behövas tid om vi ska hinna avhandla allt det där. Bara Alice har ju i alla fall två parallella verkligheter. Och det är en av världens bästa böcker.

Jag ordnar med tid, något mer du vill tillägga?
Lördagen den 24:e april är det en heldag med GeekGirl Meetup i Helsingborg. Den borde alla nördtjejer som bor i, eller känner för att besöka, ett vårvarmt skåne anmäla sig till!

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn