.FILE

22-23 november 2021

Martina Lind – Om Politometern, bra politiska bloggare och H12 i Almedalen

Hej Martina, vad gör du?
Jag driver sajten Politometern.se, och jobbar med att utveckla ett par andra tjänster i mitt bolag Thinkubator.

Gillar du att samla ihop ”alla” på ett och samma ställe? Tänker på politometern,se, medlemsbasen.se och nu i sommar H12 i Almedalen.

Nja, det handlar nog mer om att skapa bra verktyg där de saknas. Jag har jobbat politiskt och saknade bra verktyg för den politiska bloggosfären. Och jag har jobbar ideellt och vet lite om vad som saknas där.

Berätta lite mer om H12 i Almedalen, vad kommer hända där?
Vi har skapat ett sorts presscenter, fast bara för bloggare, under Almedalsveckan i Visby. Det kommer bli riktigt kul. Bloggarna är roligare än journalister för de har en massa egna åsikter som de inte skäms för. Det ska bi kul att se dem intervjua makthavare, till exempel. Och fastän politiska bloggare kan ha tuffa argumentationer gillar man varandra över partigränserna.

Bloggarna gör Almedalen tusen gånger intressantare, de står för mycket tolkning och fördjupning. Och lite humor.

Om du får välja några politiska bloggare som du hoppas kikar förbi, vilka blir det då och varför?
Hela topp tjugo från Politometern hoppas jag på. De är alla väldigt spännande bloggare och det vore spännande att se Almedalen genom deras ögon.

Du formligen hyllar Mark Klamberg, känner du honom?
Jag känner honom litegrann, men jag lyfter gärna fram personer som valt en egen väg inom politiken och byggt upp en annan sorts maktbas. Mark tycker jag är ett bra exempel på det, men även många av de andra starka bloggarna. De kombinerar stor integritet med stort inflytande och det gillar jag.

För dem som inte förstår, vad är grejen med politik?
Det slutar aldrig att vara meningsfullt. De flesta som sysslar med politik har en sorts inre drivkraft som man inte hittar någon annanstans, och det gör att det blir en väldig energi inom politiken. Det är motiverande.

Upplever du att det är enklare att påverka från insidan eller utifrån?
Det är definitivt enklare att påverka inifrån. Jag rekommenderar alla att pröva.

Valår 2010, vad innebär det för dig? För de flesta handlar det om att gå att rösta (om de ens orkar det) Borde fler engagera sig?
Jag älskar valår. Jag är lite engagerad i Birgitta Ohlssons personvalskampanj, men mest innebär ju valåret frenetisk aktivitet på Politometern. Under valrörelsen bryr sig faktiskt de flesta om politik, jag tycker valrörelserna funkar bra i Sverige.

Hur når ni alla politiska bloggare som inte är anslutna till Politometern idag?
Jag kommunicerar nästan bara med min blogg, och det är helt otroligt hur bra det funkar. På nåt sätt så kommer informationen fram till de som behöver den.

Har du några bra tips att ge för att klättra i listan?
Var intressant och bred, få många länkar från hela bloggosfären och inte bara från dina tre polare som tycker likadant. Var generös och seriös och långsiktig. Bloggosfären gillar vänliga bloggare med starka åsikter, som Emma Opassande, Mary Jensen och Rosemarie på Kulturbloggen.

Hur kommer du på alla bra idéer? Sitter du själv eller tar du hjälp? Dyker de bara upp spontant eller tvingar du dig själv att tänka fram bra saker?
Det handlar mer om bra genomförande än bra idéer. De bästa affärsidéerna är inte alltid de roligaste att jobba med. Politometern är ju inte en lysande affärsidé men den är väl genomförd och kul att jobba med, tycker jag.

Vilka projekt arbetar du med nu?
Jag jobbar mest med att vidareutveckla Politometern så att den blir ännu smartare. Jag håller också på att bygga ut sajten så att den blir större. Och så ska jag lansera sajter i lite andra länder så småningom.

För att hålla koll på alla dina projekt, vilka verktyg använder du?
Ibland skriver jag kom ihåg-listor i min Iphone och sen glömmer jag bort dem. Och så använder jag Google documents. Superstrukturerade projektverktyg passar inte mig så bra.

Hur ofta sitter du vid datorn? Har du några speciella skills?
Jag sitter vid datorn väldigt mycket och läser och skriver väldigt fort.

Kan du nämna en nördig sida av dig själv som inte så många vet om?
Jag läser löjligt mycket politiska böcker. Jag hade en idé om att jag skulle recensera alla på en blogg, men så började jag ställa för höga krav på mig själv och det har inte blivit av.

Vad gör du på fritiden? (om du inte får pyssla med politik och då menar jag inte ens läsa en politisk bok)
Jag har barn och så reser vi mycket. Och som alla på Cafékartan, Sushikartan och Restaurangkartan vet så gillar jag att äta ute och kvalitetsfika.

Vilka event får man inte missa i år?
Almedalsveckan.

Om du får sista ordet, vad vill du säga då?
Följ Politometerns förstasida inför valet, och hitta några politiska bloggare du gillar där. Det är en bra vaccination mot politikerförakt och mycket roligare än gammelmedia.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn