.FILE

22-23 november 2021

Rosemari Södergren – Om journalistik, kulturbloggar och new age flum

Hej Rosemari, vad gör du?

Jag är journalist och webbredaktör på Naturvetarna och på fritiden ägnar jag mig åt kulturbloggande.

Kan du berätta lite mer om dig själv?

Jag är göteborgare som hamnat i Stockholm på grund av mitt förrförrförra jobb som sportjournalist och på grund av kärleken. Sportjournalistiken har jag lämnat men kärleken har gjort att jag bor här fortfarande och vi har två söner, en som är 20 och som skriver en hel del på Kulturbloggen också – samt en snart 19-årig son.

Hur kom du på det här med Kulturbloggen? En del hävdar att det är Sveriges bästa blogg, blev det som du hade tänkt dig? Och hur startade det?

Jag började blogga i början av 2000-talet på en mer personlig blogg inriktad mer på vad jag själv tänkte och tyckte om det mesta. Den var anonym i början men när jag började gå på bloggträffar blev det konstigt att vara anonym. Den hette förresten Chadie.nu – och hade den adressen. Efter några år blev jag så in i bomben trött på att hela tiden lyfta fram vad jag själv tycker om allting så jag började en blogg om musik, film, teater, böcker, kulturpolitik och annat med anknytning till det, för att det är vad som alltid engagerat mig.

Jag jobbade på LO då och kände att jag ville ha nånstans där jag skrev annat än politik.

Vad är kultur för dig? Är det någon skillnad på kultur och kultur? Finns det finkultur?

Kultur. OJ, ja vad är det? Enligt wikipedia är det sådant man odlar. För mig är det mesta kultur. Sport är en slags kultur. Finkultur? Ingen kultur är mer värd. Den bästa kulturen är den som väcker nyfikenhet, får oss att reagera, får oss att själva vilja skapa, får att att utvecklas, ger oss inblickar i nya tankar, får oss att våga tänka i nya banor.

Jag tycker också om när olika kulturer blandas. Som det som händer på Dramaten nu där rockband och indieband får komma och spela, där Killinggänget får uppträda (fast den föreställningen inte är så bra) – och där Kulturbloggen fick komma in i en lokal och hålla utdelningen av Stora Kulturbloggpriset.

Du verkar arbeta extremt mycket och är alltid uppkopplad, vad är det som driver dig?

Jag älskar att ha kontakt med människor. Och det har jag genom att vara uppkopplad. Jag har så många vänner och bekanta på det sättet. Jag lär mig nya saker genom att vara aktiv på webben. Nu råkar mitt jobb också ha med webb och journalistik att göra: jag är ju journalist och webbredaktör/webbutvecklare på Naturvetarna och har där fått starta Naturvetarbloggen och jobbar med deras närvaro på Twitter och i Facebook, till exempel. Så mitt jobb och mitt stora fritidsintresse går i varandra.

När jag kikade in på @chadie häromdagen, såg jag att du kollade på tevedebatten med Thomas Qvick och på fotbollsmatchen mellan Bayern Munchen – Manschester United samtidigt, vad var mest intressant? Och var det nöje eller jobb?

Som tur är ligger vardagsrummet precis bredvid rummet med vår andra tv. Första halvlek av matchen såg jag bara delar av, för då följde jag Thomas Qvick-debatten på den lilla tv:n. Den debatten slutade när det var dags för andra halvlek. Matchen var som tur var bäst i andra halvlek då Bayern gjorde vinnarmålet i slutminuten. Båda delarna var nöje, eftersom jag är engagerad i mediefrågor tycker jag det är intressant att en person som befinner sig mitt i en rättsprocess får framträda i tv. Bayern Munchen är vårt favoritlag. Det är sonen som bestämt det:)

Om du fick ta bort 3 bloggar från nätet, vilka skulle det vara då och varför?

Oj, det vill jag inte. Alla ska ha yttrandefrihet. Men tre bloggar drivna av traditionella medier skulle det bli i så fall, om jag var tvingad att plocka bort tre bloggar. Medierna har ju ändå alla möjligheter att göra sig hörda och de använder sig oftast inte av bloggens möjligheter, de svarar inte på kommentarer, kollar inte trackbacks osv. Fast å andra sidan kan ju de också utvecklas och lära sig.

Vilka är de vanligaste missarna enligt dig när man skapar en blogg? Vad ska man tänka på för att lyckas?

Jag har hört några som bloggat ett tag men de tycker inte att de fått särskilt många besökare. När jag kikar på deras blogg så länkar de inte. De kanske kommenterar något som Dagens Nyheter tagit upp, men de länkar inte dit och pingar inte Twingly. Hur ska någon då hitta deras blogg? Först och främst beror det ju på varför någon väljer att börja blogga. Det finns de som bloggar mest för sina närmaste. Jag tycker det är bra ju fler som bloggar, för det ger dem träning i att uttrycka sig och de ser det de formulerat på en bildskärm. Det är utvecklande. Men den som vill nå ut till nya läsare måste lära sig att länka. Länka och hitta bloggportaler att registrera sig där. Pinga.

En del tror att de måste skriva så långt och så perfekt. Ett råd för att få det mer avdramatiserat är: skriv hellre mycket kort och ofta än långt och sällan.

Jag hittade en sak som nu blir helt ryckt ur sitt sammanhang, men i en årskrönika på Second Opion skrev du ” Tänk på att sminkblogg i DN verkligen känns fel”, det fick mig att skratta till lite. Varför är det så fel?

En sminkblogg är inte fel. Men det är inte vad DN borde använda sina enorma resurser av redaktionell personal och kunskap till. Det finns en mängd duktiga unga sminkbloggare, varför måste DN konkurrera med dem? DN har en suverän sits i det svenska mediesamhället med stora resurser. De bör använda det för att granska makten och göra bra analyser av internationella och nationella frågor.

Jag upptäckte också att du var rätt kritisk mot Bonnier då de satsade på Newsmill 2008, kanske främst mot deras tankar kring att ta över hela bloggsfären, tycker du att dom har lyckats?

De har inte lyckats ta över bloggosfären. Snarare har väl de traditionella medierna tillsammans genom funktioner som Twingly kunnat styra bloggosfären väldigt mycket. Det finns alldeles för många bloggar som bara skriver om sådant som de traditionella medierna tar upp. Men tack och lov finns det en hel mängd bloggar som har egen stil också.

Vad njuter du av?

Jag är en stor supporter av kampsport och annat new age-flum. Jag går på yoga, tränar tai chi, mediterar med en zenbuddistisk förening och har svart bälte i karate.

17 kulturlänkar som kan omvända den mest kulturfientliga personen till att bli den mest kulturälskande:

Kulturdelen

Kulturekonomi

Lotten

Fotobloggen Imagine

Bokbloggen En annan sida

Sara Lövestams blog

Operalogg

Sunday Morning

Weird Science

Pocketblogg

Dagens skiva

Älskade dumburk

Lyrans Noblesser

Lunki and Sika

Stationsvakt

Rogerts blogg

Dagens bok

Något annat du vill passa på att säga?

Att jag tror inte jag är så uppkopplad ändå. Jag struntar i Facebook i flera dagar av och till, jag stänger av mobiltelefonen, stänger datorn och läser böcker eller går på teater eller sitter och pratar med vänner.

Det är viktigt med balans.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn