.FILE

22-23 november 2021

Integriteten hotad av pirater

Jag har under tiden jag gästbloggat här fått lära mig en hel massa saker. Jag har förstått att argumenten inte är så starka på min ”motståndarsida” och att det här ämnet är oerhört brännbart. Piratpartiet har visat färg i frågor som INTE rör internets integritet eller fildelning, men de röstades in i EU ändå – så för cirka 7% av de röstberättigade i landet är fildelning och internets integritet viktigare än till exempel sjukvården, gemensamt försvar i EU, EU:s utvidgning och allt annat som PP inte har någon åsikt om. Piratpartiet har trots allt haft alla chanser i världen att visa upp en ståndpunkt i många frågor men valt att inte ha någon åsikt. Men det kan vi lägga åt sidan just nu – de är inröstade och demokratin har talat. Rättivst och fair, inget snack om det – de har dessutom fått en massa människor som inte brukar rösta att faktiskt gå och göra det – ett litet slag för demokratin. Nej, vad jag vill skriva om i den här min sista blogg är att integritet på internet är en tvåvägs-vara. Man ger och man får. Jag upplever det som att de som pratar högst om nätets integritet sällan tvekar att hänga ut personer eller organisationer. Jag får det inte att gå ihop helt enkelt. I den verkliga världen, där faktiskt internet ingår, måste man ta ansvar för sina handlingar.

Ingen tvekan att hänga ut någon

Många på internet är snabba med att hänga ut personer eller organisationer som sagt. Jag har själv hängts ut och också min arbetsgivare som inte har något med min blogg att göra överhuvudtaget. Eftersom jag påpekat det för berörda personer utan att lyckas få dem att ta bort nidsidorna har jag för säkerhets skull kontaktat min hyresvärd, dagis, skolor i närheten där jag bor att de kanske blir uthängda på nätet på grund av att jag bloggar här. Man hänger gärna ut personer i min bransch – helst också organisationerna. Här är ett exempel på hur det kan se ut: – det är alltså egentligen inte ett motargument utan man väljer att måla på åsikter på en person som absolut inte har med de åsikterna att göra. Ren och skär förtalskampanj helt enkelt. Inför den här bloggen kontaktade jag en rikskänd artist som drabbats av det här sättet att ”argumentera” – men artisten i fråga avböjde att vara med och det respekterar jag naturligtvis. Men det säger en hel del om var vi står när det gäller integritet på internet – när det kommer till artister eller bolag/organisationer som jobbar för upphovsrätten kan vilka medel som helst användas. Det känns lite…ja vad ska man säga….1930 på något sätt….läskigt.

Antipiratbyrån

Sist men inte minst så kan jag inte skriva det här utan att nämna Antipiratbyrån och Henrik Pontén. Det han och alla runt omkring honom har fått utstå är obeskrivligt. Senast byttes hans förnamn ut mot ”Pirate” – visst, även jag kan fnissa åt tanken att göra det. Men att sedan skrida till verket och faktiskt genomföra hela grejjen tyder ju egentligen bara på att de personerna som gjorde det inte förstått begreppet integritet. Jag hittade en artikel i Aftonbladet som skriver om just samma sak. De listar också det som han, andra som jobbar med samma sak och Antipiratbyrån tidigare fått utstå:
– 2005 försökte någon bryta sig in på Antipiratbyråns kontor i Stockholm – genom att slå sig igenom en pansardörr.
– Vid samma tid som inbrottet 2005 fick en kvinnlig medarbetare på Antipiratbyrån blommor till sin egen begravning hemskickade.
– Efter domen i Pirate Bay-målet gjordes en falsk hemsida om att Henrik Pontén skulle ha dött i en olycka.
– Advokaten Monique Wadsted, som företrädde de amerikanska bolagen i Pirate Bay-rättegången, fick mejl där det stod att hon skulle elimineras.
– I samband med Henrik Ponténs medverkan i TV 4 nyligen ringde någon som utgav sig för att vara polis och ställde frågor om hans personskydd i hemmet

Jo, jag förstår att många tar avstånd från just den här typen av ”mafioso-påtryckningar”. Även Piratpartiet tar avstånd vilket känns bra – de är ju ändå Sveriges representanter i EU – det borde följa en del ansvar med i det uppdraget. Men så länge den här typen av argumentationer pågår kommer åtminstone inte jag ta snacket om integritet på allvar. Så länge hatargument dyker upp anonymt kommer jag inte heller ta det på allvar. Kan man inte stå för sin åsikt…ja, vad är då åsikten värd egentligen?

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn