.FILE

22-23 november 2021

En kluven redaktörs bekännelser

Som redaktör för .SE:s utgivning av böcker – vi kallar dem ”Internetguider”  – är jag allt som oftast kluven. Djupt personligt kluven. Å ena sidan: en djupt rotad, irrationell kärlek till BOKEN, både som fenomen och, faktiskt, som inredning. Finns det egentligen någonting som andas hemtrevnad lika mycket som en vägg full av böcker? Å andra sidan: en bergfast tro på att digitalisering är framtiden, att Internet kommer regera under lång tid framöver och att bokhyllorna på sikt kommer att tyna bort. Behövda av ingen och ersatta av små behändiga läsplattor som med fördel kan slängas lagom Sköna Hem-aktigt på soffbordet. Men som också rymmer fler böcker än vad som någonsin skulle ha fått plats i den där platsbyggda bokhyllan i samma vardagsrum.

Så – vad är viktigast? Innehållet? Eller känslan av att hålla i en bok?

Denna min personliga kluvenhet har en underbar motsvarighet i mitt dagliga arbete. .SE producerar Internetguider därför att vi vill sprida kunskap om Internet och dess användning, till så många som möjligt. Det åstadkommer vi enklast genom att trycka många exemplar av varje bok och sedan utnyttja alla till buds stående kanaler för att ge bort dem – utan att ta betalt. På det sättet har vi till exempel spritt över 30 000 exemplar av Ungas integritet på nätet, en bok om hur lärare och andra vuxna kan förhålla sig till skolungdomars användande av Internet som har blivit .SE:s verkliga ”storsäljare”.

Två goda skäl att överväga heldigital utgivning: nedladdningsbara pdf:er eller e-böcker för Kindle, Sony Reader eller Ipad

Det är ett problem att den distributionsmodellen svårligen låter sig skalas upp. 30 000 exemplar av en bok klarade vi men 300 000 ex skulle spränga banken direkt. Tryckning och utskick med posten  är inte heller miljövänligt i längden. Så där har vi två goda skäl att överväga heldigital utgivning istället, det må bli i form av nedladdningsbara pdf:er eller som e-böcker för Kindle eller Sony Reader eller Ipad. Men då kommer nästa fråga: når vi ut på det viset? Pdf-böcker erbjuder vi redan idag, men utan att ha järnkoll på siffrorna kan jag ändå säga att antalet nedladdningar är en bråkdel av de tryckta exemplaren.

När är det rimligt att tro att lärare och elever kommer att kunna ta emot allt material digitalt? 2011?

Ta skolorna till exempel. En stor andel av våra guider har spritts till skolorna, till både lärare och elever, mycket tack vare samarbetet med .SE:s Webbstjärnan -tävling. Men hur ser det ut på skolorna i dag, och vad händer om vi går över till enbart digitala guider? När är det rimligt att tro att lärare och elever kommer att kunna ta emot allt material digitalt – 2011? Nehej, inte det, men 2012 då? Ska vi sätta vårt hopp till att Apple lyckas övertala tillräckligt många skolor att köpa en Ipad till varje elev? Enligt en färsk artikel på idg.se verkar utvecklingen i alla fall vara på väg åt det hållet.

I väntan på ett bra svar på den frågan kommer vi att experimentera med en blandning av distributionskanaler och bokformat. För i sista hand är det innehållet som gäller – det är först när det hamnar i händerna på rätt mottagare som mitt arbete ger resultat.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn