.FILE

22-23 november 2021

Jag fick livesända Matt Mullenweg på WPNight

WP Girls anordnade #WPNight som sponsrades av bland annat .SE och därför gick av stapeln i våra lokaler. För att fler än de runt 80 personer som kunde köpa biljetter till evenemanget skulle kunna få ta del av föredragen ombads jag att webbsända hela kalaset, vilket jag gärna stod till tjänst med. Utöver de sedvanliga föredragen och trasslet med trådlösa mikrofoner och headsets som alltid uppstår när man ska webbsända evenemang fanns denna gång en riktig joker i leken. Grundaren av WordPress, Matt Mullenweg skulle finnas med för att svara på frågor direkt, via Skype.

Utan teknisk support och allmänt stöd hade det nog aldrig gått vägen

Det här var ett delikat problem. Förutom att Matt måste höra oss i Stockholm måste de som sitter i hörsalen höra honom svara, samtidigt som de som tittade på webbsändningen måste kunna se och höra både frågor och svar, oavsett var i världen de ställdes.  Utan teknisk support och allmänt stöd av allas vår streamingguru Björn Falkevik hade det nog aldrig gått vägen! På tisdagen innan skulle vi testa tekniken. @tesas och jag satte upp maskineriet och ringde Matt på Skype. Inget svar. Vi försökte om och om igen utan svar, och till slut fick vi packa ihop utan att ha nått Matt, vilket självklart gjorde oss båda nervösa inför torsdagen. Lite senare fick @tesas svar från Matt och fick beskedet att han försovit sig. Inte direkt det man vill höra inför en direktsändning två dagar senare, men vi bestämde oss för att köra på ändå.

Det gick ett sus genom lokalen när ”Matt Mullenweg” vår WordPress-idol fyllde projektorduken

Torsdagen kom och med den #WPNight. De tre föredrag som hölls före Matt gick bra, även om jag inte minns så mycket av dem, så nervös var jag inför direkt-skypandet. Efter att Thord Daniel Hedengren hållit sin presentation av sin nya bok om WordPress var det dags för paus och att få tag i Matt på Skype! Denna gång fick vi svar nästan genast, och det var med stor lättnad jag såg Matt chatta direkt med @tesas på skärmen. Några minuter senare drog vi igång videosamtalet och det gick ett sus genom lokalen när vår WordPress-idol fyllde projektorduken och intervjun drog igång. Du kan se hur det gick på arkivet från livesändningen (spola fram 13 minuter för att komma till avsnittet med Matt) och tekniken funkade förvånansvärt bra under hela intervjun.

En spännande detalj var att när intervjun med Matt började tweetades naturligtvis länken till Bambusersändningen ut och genast började den retweetas överallt. Under sändningen hade vi runt 400 tittare, och nu några dagar efteråt har inslaget setts ytterligare 230 gånger på Bambuser, och jag misstänker att det här kommer att bli den första sändning jag görs som ses fler gånger i efterhand än live.

Ett stort tack till WP-Girls som anordnade det hela så bra, och ett stort tack till alla deltagare, inte minst Matt, som gjorde detta till en kväll att minnas!

Fotograf: Danne Carlbom

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn