.FILE

22-23 november 2021

Mina vandringar i Wikipedia

Världens elektroniska väv gungar då en tidigare oförutsedd mängd skribenter publicerar sina alster direkt, utan filter eller utslagsgivande förläggare. Nu krävs det egentligen bara grundläggande datorkunskaper, tillgång till internetanslutning, självförtroende och, tja … något att säga. Den som däremot söker info har fått betydligt mer media och ”parallella” kanaler att söka igenom. Och man frågar sig då vilket material som ligger närmst sanningen?

Jag landar gärna mjukt i en Wikipedia-artikel då jag vill flukta in ett ämne eftersom jag känner igen upplägget på artiklarna och för att materialet på Wikipedia ofta helt enkelt är rätt bra att utgå från. Och vad är det då som påverkar kvaliteten på artiklarna? En undersökning av Andrew Lih, University of Texas, hävdar att en väl accepterad uppsättning av ämnen av allmän karaktär borde vara i gott tillstånd eftersom de har besökts och skrivits av många olika användare. En av dessa användare är jag.

2005 upptäckte jag vad Wikipedia-projektet går ut på och att man minsann inte kan skriva vad som helst

Jag gjorde min första trevande redigering anonymt 2005 och upptäckte då vad Wikipedia-projektet går ut på och att man minsann inte kunde skriva om vad som helst på Wikipedia. Min korta artikel om den lokala förening som jag är med i förlorades därmed i cyberrymden. Det var nära att även mitt andra bidrag gick samma öde till mötes eftersom det i många öron låter osannolikt med en term som ”biohydrometallurgi” men då jag kunde ta fram en vedertagen källa så fick artikeln förbli. Då jag benådades med en underbar dotter fick jag reda på vad mekonium är vilket strax dokumenterades. Ytterligare en milstolpe i min Wikipediahistorik var då jag skulle hålla ett föredrag om Wikipedia och sökte efter en bra artikel att exemplifiera med. Jag hittade då en Wikipedia–beskrivning av den exotiska platsen ”Kusbölehelvetet”  i Jämtland. Ha, ha – om den platsen finns vill jag minsann se en bild till artikeln och därför kontaktade jag Elenor Hedvall som varit och vandrat i trakterna och tagit tjusiga bilder av ravinen. Hon gick med på att släppa några bilder under en fri licens så dom kunde laddas upp på Wikipedia.

Wikipedia fungerar som bäst när varje artikel är en knutpunkt för personer med stort intresse för och kunnande om artikelns ämne

Wikipedia är spännande för mig bland annat för att allt sker i samverkan med andra användare. Då jag kikar i versionshistoriken på en artikel för att se förändringar sedan mina senaste redigeringar är det så gott som alltid ändringar som gjort artikeln bättre. Inte för att jag har skrivit dåligt utan för att fler personer ofta har mer att tillföra än en. Ofta är det okontroversiellt att ändra direkt i artikeln. Annars använder man artikelns diskussionssida och signerar sitt inlägg som då blir ett uttryck för ens personliga åsikt. Då Wikipedia fungerar som bäst är varje artikel en knutpunkt för personer med stort intresse för och kunnande om artikelns ämne. Vad skulle du kunna skriva om?

Anna Bauer, medgrundare till Kreablo AB. Min historia i opersonliga ordalag.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn