.FILE

22-23 november 2021

Otrogna användare skapar nya möjligheter

För bara några år sedan var LunarStorm det hetaste heta inom sociala nätverk för ungdomar i Sverige. Man hade en varumärkeskännedom på 100% bland svenskar mellan 12 och 24 år och över en miljon registrerade medlemmar. Man var även bland de första sajterna i Sverige att lyckas med att ta betalt av sina användare. Premiumkontot ”Lunar Pro” hade över 100 000 betalande medlemmar och sajten började gå med vinst.

Lunarstorm är ett spökslott på webben

Fem år senare skriver vi 2009 och LunarStorm är ett spökslott på webben. Visserligen har man fortfarande användare som loggar in, men den stora massan har dragit vidare, till Facebook, MySpace eller Bilddagboken. Hur kunde det hända?

Innan webben slog igenom på bred front hade en så hög kännedom bland ungdomar varit närmast en garanti för att finnas kvar i tid och evighet. Och säkert är det så att alla de som var aktiva på LunarStorm för fem år sen inte alls har glömt bort att sajten finns, även om man inte längre loggar in. Men spelplanen har ändrats drastiskt för hur man lockar till sig och sedan dessutom håller kvar sina användare på längre sikt.

Med öppna gränssnitt mot de flesta moderna tjänster är det inte längre komplicerat att byta ut en social mötesplats på nätet mot en annan. Alla större webbtjänster låter dig med enkla medel hämta kontaktuppgifter på alla dina vänner från till exempel GMail, så att du snabbt kan återskapa kontakter och kompislistor. Dessutom blir fler och fler tjänster öppna för tredjepartsklienter, så att du till exempel inte behöver gå till www.twitter.com för att läsa eller skriva dina meddelanden.

Man bryr sig inte om vilken tjänst man använder

Det här gör att det inte är ”för sent” att bygga nya webbtjänster som siktar på att locka till sig användare som redan använder en annan, liknande tjänst. Dagens användare bryr sig helt enkelt inte om vilken tjänst de använder, det är innehållet – själva kommunikationen som är det intressanta.

På sikt kan det bli så att sociala nätverk är lika öppna som exempelvis e-post. Du har en e-postadress och den kan nås från alla e-posttjänster på nätet, oavsett vilket e-postprogram du eller din motpart använder för att kommunicera. Det här är något som vi ser som självklart, och kanske är det lika självklart om fem år att kunna chatta, skicka direktmeddelanden/IM eller video/telefonsamtala med alla användare på Internet, oavsett tjänst och klientprogram? Idag befinner vi oss fortfarande i mer eller mindre låsta situationer, där en användare på Facebook inte kan skicka ett meddelande till en användare på MySpace, eller en användare med Skype inte kan ringa den som använder MSN.

Jag använder IM-klienten ”Adium” till min dator, och kan därför föra konversationer med alla mina vänner oavsett om de använder ICQ, MSN, Skype eller Jabber för att kommunicera. Valet av protokoll är helt transparent för mig som användare, och varför skulle det inte vara så? Det är ointressant, på samma sätt som det är helt ointressant för mig via vilka växlar eller stationer ett telefonsamtal kopplas när jag ringer hem.

E-postadressen skulle kunna fungera som gemensam nämnare för alla andra tjänster

Jag tänker mig att e-postadressen i framtiden kan agera gemensam nämnare för användarindentifikation, så att den är det enda du behöver känna till för att kunna prata, dela bilder, chatta eller skicka meddelanden till någon annan. Metoden, valet av protokoll för själva överföringen, är mindre viktig – precis som du inte bryr dig om ifall videon du tittar på i datorn strömmas över TCP eller UDP.

Vi är väldigt nära, och i takt med att öppenhet blir ett allt viktigare argument för att locka till sig nya användare blir det enklare och enklare att skapa helt transparenta tjänster.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn