.FILE

22-23 november 2021

Piratpartiet – mer än fildelning

Nu har de flesta fått upp ögonen för att Piratpartiet finns. Tyvärr råder det ofta en stor förvirring kring vad vi står för. Namnet Piratpartiet antyder att det hela handlar om fildelning. Och det gör det också. Men det är inte så att vår enda fråga är att släppa filerna och kulturen fri, även om vi vill det också. På vår hemsida finns tre frågor högst upp på sidan som vi fokuserar på: Fri kunskap, delad kultur och skyddat privatliv.

Det är stor skillnad på lovlig och olovlig fildelning

Vi kallar oss Pirater, för att det var vad vi blev (och fortfarande blir) kallade när vi spred kultur omkring oss. Jag ägnade flera månader åt att försöka förklara för allmänheten att det finns en väsentlig skillnad mellan lovlig fildelning och olovlig fildelning. Det var viktigt för mig eftersom jag och mina vänner försökte sprida kultur vi själva skapat, men blev motarbetade varje steg på vägen. Tillsammans har vi lyckats ganska bra. Nu hör man inte längre uttalanden om att vi borde förbjuda fildelning, vilket ju skulle vara att förbjuda Internet, då nästan ingenting händer på Internet utan att filer skickas mellan datorer – fildelning.

Det vi förstod var att någon måste förklara hur Internet fungerar för de som har makten. För de förstår inte. Inte ens lite grann. Vi har kämpat och slagits för att förklara fildelning. Vi är inte framme än och det finns mycket kvar att göra. Men vi vill inte bara förklara. Vi vill föra samhället framåt och ändra på lagar och regler som hindrar positiv samhällsutveckling och innovationer.

Allt blir effektivare med Internet då informationen kan föras ut snabbare

Idag kan man deklarera på Internet. Det tog mig 20 minuter att deklarera i år eftersom jag var tvungen att bråka lite med en K4-blankett. Men man behöver inte beställa pappersblanketter från myndigheter längre. Man kan hämta dem från deras hemsidor. Piratpartiet vill ha mer sådant! Demokratin blir effektivare med Internet när information snabbare kan föras ut till medborgarna och när medborgarna själva kan föra fram sådant som ”gammelmedia” missat. Man behöver inte ta omvägen via en redaktör som kanske inte tycker att det finns något nyhetsvärde i det hela. Detta är något fantastiskt som vi ska värna om.

Vi har haft en märklig utveckling de senaste åren. Istället för att anpassa sig till den nya tekniken har skivindustrin bildat lobbygrupper som lyckats övertyga våra folkvalda att dels skärpa lagstiftningen kring olovlig fildelning och dels införa effektivare metoder att övervaka vad som händer på nätet, för att i sin tur kunna bekämpa den brottslighet som uppstått som en effekt av att lagar införts mot vad så många håller på med. Hänger ni med i rundgången? Från början var det ju inte olagligt att kopiera för privat bruk.

Man kan jaga eller så kan man ta till sig möjligheterna

Man kan jaga konsumenter med hjälp av advokater. Eller så kan man ta till sig möjligheterna och se kulturspridningens potential som marknadsföring. Det handlar ju inte om att folk inte vill betala för kultur. Tvärtom har överföringen av pengar från konsumenter till dem som säljer kultur ökat de senaste åren. Även om just CD-skivan håller på att dö som medium.

Personligen blir jag arg och lite orolig när jag ser hur staten på uppdrag av intressegrupper med mycket pengar försöker sätta en hel generation och några till i fängelse. Det faller på sin egen orimlighet att man ska lyckas sätta dit alla, och då blir frågan hur urvalet ska ske.Vi vill se framåt. Vi vill reformera upphovsrätten så att den fungerar för kulturskapare och konsumenter. För det är de som är de viktiga. Marknadsföring kan göras på många sätt och det är dags att skivbolagen inser det.

Vi vill även förändra patentsystemet så att det fungerar som det var tänkt. Tanken var ju att skydda den enskilda uppfinnaren som kommit på något bra, inte att patent ska användas för att hindra konkurrenter att utveckla produkter som är bättre än de som redan finns på marknaden. Inte för att man som mjukvaruutvecklare ska behöva anlita horder av advokater för att slippa bli stämd när man av misstag använder en algoritm något stort företag har patent på. Inte för att medicin ska undanhållas sjuka i fattigare länder.

Sittande politiker vill registrera allt vi gör på Internet

Vi vill se till att grundlagen gäller på Internet också. Brevhemlighet, källskydd och meddelarfrihet är något man tar för givet. Men av rädsla för terrorism och annat otyg vill sittande politiker registrera allt vi gör på Internet. Om de gjort samma sak AFK hade det blivit ramaskri, det insåg de. Men vad de inte insåg var att det blev ramaskri ändå. Och de förstår fortfarande inte eftersom de inte ser likheterna mellan meddelanden på Internet och meddelanden på papper. Piratpartiet vill skapa ett kunskapssamhälle, inte ett kontrollsamhälle. Vi vill ha en friare, öppnare och mer upplyst värld där allt är möjligt.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn