.FILE

22-23 november 2021

Radio på nätet, rättighet eller inte?

I vårt kök hemma har vi en ny sorts radioapparat – en Internetansluten låda som utöver den gamla vanliga FM-mottagaren även kan ta in radio från över 7000 stationer som ”sänder” sitt innehåll på nätet. Allt från poddcast och musik till direktsänd sport och nyheter från hela världen finns tillgängligt via ett par knapptryckningar från den lilla röda radioapparaten.

Jag tog ett snack med Christian Gillinger på SR för att snacka Poddradio

I Sverige har vi public service-radio via Sveriges Radio, ett företag som verkligen går i bräschen för att modernisera radio-distributionen via sitt utmärkta utbud av on-demandsändningar av sina program via poddcast. Jag tog kontakt med Christian Gillinger, projektledare för SR Poddradio för att ställa ett par frågor om SR:s poddradio och framtiden för radiosändningar på nätet.

Först ville jag veta mer om hur strategin för poddradio ser ut – hur började man, hur ser man på framtiden och hur tror man att poddradio kommer att utvecklas för SR?

– Vi började 13 maj 2005. De första programmen var Ekots lördagsintervju
i P1, Spanarna i P1 och Salva i P3. Från början såg vi på det uteslutande som en prenumerationstjänst och därmed lades bara regelbundet återkommande program ut som podcast. Numera ser vi det mer som en ren on-demand tjänst och lägger även ut
programsatsningar som redan från början har ett begränsat antal publiceringar, något som innebär att vår poddkatalog får en funktion som arkiv också, säger Christian Gillinger.

Redan från början blev det diskussion kring rättigheter för innehållet – till exempel har man länge kunnat lyssna på sommarpratarnas program i efterhand, men då med bortklippt musik eftersom SR:s rättigheter för utsändning av musiken inte täcker nedladdning via Internet.

– Problemen ur rättighetssynpunkt med podcast var, och är, att de är nerladdningsbara, medan våra avtal med upphovsrättsorganisationer gäller streamat material. Där har vi en gräns, vi får tillgängliggöra materialet i maximalt trettio dagar, därefter plockas materialet bort. Poddfiler är ju vanliga nerladdningsbara mp3-filer och därmed tillåter inte avtalen att vi lägger ut upphovsrättsskyddat material. Det är väl den främsta begränsande faktorn nu, att vi bara kan lägga ut sådant material som vi själva äger upphovsrätten till. Det innbär ju merarbete för till exempel P3 och P4 som har musik i sitt material och som måste redigeras hårt innan det går att lägga ut som podcast, sammanfattar Christian Gillinger.

SR har även fått mycket beröm för sin poddradiospelare till iPhone, som tydligt visar på möjligheterna med Internetdistribution. iPhone har ingen inbyggd FM-radiomottagare, men med SR:s program som går att ladda ner gratis till telefonen får användaren direkt åtkomst till stora mängder av radions innehåll varhelst det finns tillgång till Internet.

Jag frågade Henrik Tornberg, ansvarig för SR:s iPhonespelare om hur man ser på utvecklingen av iPhonespelaren för poddradio.

– Det laddas fortfarande ner runt 3000 applikationer per vecka, och vi har nu nått upp i runt 45 000 nedladdade applikationer sen lansering. En majoritet av dessa i Sverige. Lyssningen ligger på en stadig nivå och fram till igår har vi haft något över 200 000 avlyssnade program/avsnitt i spelaren. Användarna lyssnar i snitt på 1,3 program per användande. För att vara en nischprodukt som iPhone och iPod touch ändå är, så är
siffrorna rätt så bra tycker jag. Mobilsurfning har inte riktigt slagit igenom än hos en bredare allmänhet men hos iPhoneanvändarna har man uppenbarligen skaffat sig helt nya mobila surfvanor, säger Henrik Tornberg.

Vilken typ av innehåll är det som lyssnarna uppskattar mest när de är på språng?

– Vi märker att humor går bäst i iPhonespelaren, Mammas nya kille är överlägset populärast tillsammans med På minuten och Spanarna. Det är i linje med andra poddnedladdningar. Men nyheterna från Ekot ligger överraskande högt, jämfört med andra plattformar. Och på sistone har Din Gata seglat upp som väldigt populär. Även smalare program som Allvarligt talat med Kristina Lugn ligger ganska högt i lyssningslistorna, fortsätter Henrik Tornberg.

I takt med att fler och fler användare vänjer sig vid att kunna lyssna på radio via strömmande nätapplikationer föreställer jag mig att det uppstår ett behov av att kunna lyssna även på liveradio via nätet, vilket funkar redan idag från SR:s hemsida. Men hur ser man på möjligheten att lyssna live via iPhone-programmet?

– Strömmande radio är definitivt något vi tittar på, men det pågår ett principarbete inom Sveriges Radio just nu där vi diskuterar vilka ljudformat vi ska använda för direktströmmarna. Tills det är bestämt, eller åtminstone tills jag vet om MP3 blir ett av de formaten, avvaktar jag lite grann med just direktströmmande radio i iPhoneappen, berättar Henrik Tornberg.

I samband med omröstningen av telekompaketet i EU-parlamentet diskuteras det allmänt kring om det ska vara en rättighet med tillgång till Internet. I till exempel Frankrike vill man kunna stänga av fildelare från nätet helt och hållet, utan rättegång. Jag misstänker starkt att man från offentligt håll inte uppfattat att Internet redan är mer än slösurfande och fildelning.

Fler och fler papperstidningar världen om läggs ner när läsarna använder Internet till att få sina nyheter istället. Bloggar, Twitter och YouTube har blivit ovärderliga kanaler för medborgarjournalistik och demokratiskt nödvändiga verktyg för människor som bor i länder där man inte har fri press. Nya hus som byggs får vare sig koppar eller antennkabel indraget – telefoni och teve får hämtas över Internet och snart är troligen även radion där.

När viktig samhällsinformation inte längre går att ta del av utan tillgång till Internet är det inte längre en öppen fråga om huruvida tillgång till Internet ska betraktas som en rättighet. Tillgång till radio, teve och tidningar har länge betraktats som en rättighet till den grad att det ingår i normerna för ekonomiskt existensminimum. Det är dags att vi får tillgång till Internet inpräntat i samhällsmedvetandet på samma nivå.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn