.FILE

22-23 november 2021

Skönheten och odjuret

Om man funderar några sekunder på vad illegal fildelning gjort för musiken och vänder på det och funderar över vad musiken gjort för Internet så ser man ganska snabbt vem som är skönheten och vem som är odjuret.

IP-adresser kastas och göms undan

Den 1:a april i år sjönk Internetanvändandet med 44%. Detta efter att Ipred trätt i kraft. Vad säger det oss egentligen? Att 44% av trafiken är illegal fildelning – eller åtminstone att 44% av Internettrafiken är illegal fildelning där fuldelaren känner att det inte håller längre och lägger ner. Frid och fröjd nu? Näe, knappast. Vissa bredbandsoperatörer och Internetleverantörer vill inte mista sin guldkalv – i förklädda ordalag om frihet och individens integritet gömmer de eller kastar IP-adresser, självklart med ett pressmeddelande om detsamma så att alla som vill utnyttja deras bredband för att fortfarande fildela (nu med ISPs medhjälp att hålla identiteten hemlig). Detta brukar kallas att man kannibaliserar på en annan bransch och ses som oetiskt. Inte i den här världen.

En ny teknik har kommit och då gäller inte gamla regler. ”Det går inte att reglera” är ett vanligt argument – men verkligheten är väl ändå en annan. Är det något som är tydligt så är det väl vad man gör på nätet? Alla dessa digitala fotspår man lämnar efter sig som sparas och lagras överallt tillhör ju den ”nya tekniken” – varför inte när det gäller illegal fildelning?

Iskall business styr

Nej, tyvärr så är det som vanligt iskall business som styr. Jag tror knappast att Bahnhof, AllTele eller Tele2 skulle förstöra IP-adresser om de inte tjänade pengar på det. I så fall, varför har de inte redan gjort det? Varför börja just nu när internettrafiken sjunker med 44% – förmodligen för att skydda sina ekonomiska intressen. Det är min gissning.

Så…vi i musikbranschen får helt enkelt fortsätta att investera i nya artister och låtskrivare utan att ens få chansen att konkurrera på vanligt sätt. Artister och låtskrivare får jobba vecka ut och vecka in för att ge bort sin musik gratis, allt medan ISP gnuggar händerna eftersom det tydligen är så att musik drar 44% av trafiken på internet.

Hur mycket tjänar ISP på trafiken egentligen?

Jag fick en skön fråga av en låtskrivare idag, undrar hur det skulle se ut om man slog ihop all försäljning som registreras på topplistan med den musik som illegalt fildelas. Hur skulle den listan se ut? Ett jäkligt intressant tankeexperiment måste jag säga. Den officiella musikanvändarlistan! Det borde inte vara jättesvårt att sammanställa. Den skulle vara kul att se! Den borde också ha en ekonomisk redovisning vid sidan av hur mycket ISP har tjänat på den här trafiken, eftersom det är de som tjänar pengar oavsett om det är legalt eller illegalt. Kanske Bahnhof kan få en ”Guldkabel” för miljoner nedladdningar i era nät…eller nåt!

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn