.FILE

22-23 november 2021

Skriv en kod och kör den överallt

Apples tablet har äntligen lanserats och nätet fylls av rapporter och uttalanden för eller emot maskinen. Som vanligt verkar många ha trott på underverk och blir således besvikna när det som lanseras inte uppnår de gigantiskt uppblåsta förväntningarna.

Men vad är det som är bra eller dåligt med en förvuxen iPod touch? Utan att ha hållit i en kan man aldrig vara säker. När iPhone lanserades var jag rätt besviken framförallt på vad den INTE klarade av. Men nu, några år senare är min iPhone så självklar att jag aldrig skulle kunna tänka mig att byta bort den mot en annan mobil. Kanske är det samma med iPad: lätt att se bristerna och nackdelarna men desto svårare att se vad det är som gör den så oumbärlig tills man använt den ett tag.

Oavsett om iPad blir en succé eller inte är jag tveksam och faktiskt lite orolig inför konceptet med appar. Det verkar som att medieindustrin blivit så bländade av Apples succé med iPhone-appar att de vill göra appar av allt. Appifiera en webbsida så går det ju plötsligt att ta betalt för den! Det finns mängder av appar till iPhone som inte är annat än ett webbläsarfönster mot HTML på Internet. En webbläsare alltså, men en inlåst sådan som agerar ”dongel” för innehållet och gör det nödvändigt att betala för sidan.

Vad är då felet med det här sättet att generera intäkter? Tja, det beror lite på hur man ser på nätet i allmänhet och webben i synnerhet. Det bär mig emot att tänka på låsta strukturer och låsta webbsidor som bara nås genom ett betalfilter, en ”paywall” nästan oavsett hur det genomförs. Det finns alltid sätt att komma runt de väggar som byggs, och man riskerar istället att göra de som faktiskt betalar arga när de upptäcker att innehållet ändå finns gratis på nätet, på annan plats eller på annat vis.

Dessutom är jag inte överdrivet förtjust i tanken på att bygga anpassade versioner för specifika enheter. Det är illa nog att vi fortfarande gör mobilversioner av webbsidor när det egentligen skulle gå att lösa smidigare och snyggare med CSS, om bara standarder och enheter byggdes korrekt. Att man dessutom ska börja göra specialversioner av innehåll för iPhone, Android, iPad, och så vidare gör mig bara trött.

Write once, run anywhere”sa Sun en gång om Java. Det var måhända inte riktigt sant den gången, men när det gäller webben skulle vi faktiskt kunna nå dit. Moderna webbläsare kommer närmare och närmare varandra i renderingsmotor och det är numera snarare undantag än regel att man måste specialanpassa HTML eller CSS för en specifik webbläsare – något som ändrats drastiskt på bara några år. Tillsammans borde vi också kunna säkerställa att innehåll på webben går att nå från alla plattformar, oavsett om det är en dator, en mobiltelefon eller en ”padda” som ansluter till webben.

Det finns fortfarande utrymme att skapa extremt snygga webbapplikationer som gör det mer njutbart att läsa text, visa bilder eller se video. Det går fortfarande att komma på nya, smarta idéer kring navigation, sökning och sociala medier och möjligheter att integrera allt detta i webbsidor. Men fritt översatt från Sun:s javamotto borde ”skriv en kod och kör den överallt” vara ett heligt mantra för nästa generations innehållsarkitekter, webbdesigners och webbutvecklare.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn