.FILE

22-23 november 2021

Filtrera mera! Stoppa kommentarshatet på nätet.

Nästan alla stora webbplatser med redaktionellt innehåll har en funktion så att läsare kan kommentera det som skrivs. Våra största tidningar har alla mer eller mindre långa kommentarstrådar till varje artikel som skrivs, och i somliga fall blir debatten i kommentarerna till och med mer läsvärd än själva artikeln som kommenteras.

För sajter som lever på annonsering och klick är det naturligtvis lätt att räkna ut hur bra det är att hålla besökarna kvar på sidan så länge som möjligt. Ju längre kommentarstrådarna blir, desto fler klick och i förlängningen annonsintäkter. Dessutom kan man stolt slå sig för bröstet och säga att man är för öppenhet och demokrati då man låter allmänheten kommentera tidningens eget innehåll.

Kommentarstrådar används skoningslöst för den värsta sortens propaganda

Men det finns problem. Stora problem. Många av de största sajternas kommentarstrådar används skoningslöst för den värsta sortens propaganda av olika intressegrupper. Det är till exempel svårt att läsa igenom kommentarer på dn.se eller aftonbladet.se utan att se ämnet vändas till att handla om invandring eller integration. Ett allmänt islamofobiskt främlingshat genomsyrar väldigt många diskussioner på dessa våra största publika forum.

Men vad är det man gör med sitt varumärke och sin position som demokratins försvarare om man tillåter kommentarstrådarna att urarta på det här viset? Själv har jag nästan helt och hållet slutat titta bland läsarkommentarer på de här sajterna, vilket naturligtvis gör att jag missar en del intressant debatt som trots allt finns att hitta om man orkar sålla själv. Jag tycker också att min känsla för tidningarnas värde och varumärket i sig har urholkats än mer av det hat som flödar bland kommentarerna.

Tidningarna har självklart moderatorer som godkänner eller åtminstone rensar bland inläggen, men uppenbarligen har man valt en väldigt restriktiv hållning vad gäller vad man förbjuder, troligen för att slippa hamna i diskussioner om censur då man skulle vara tvungen att klippa väldigt mycket fler kommentarer än man gör idag ifall man bestämde sig för att ta bort allt som andas unken rasism. Man har oftast en ”anmäl inlägg”-funktion där användare kan markera sådant som borde tas bort, men det kräver en mängd manuellt arbete för att gå igenom allt som ska granskas.

Ett självcensurerande system skulle enkelt kunna lösa problemet

Det finns ett enkelt sätt att göra det här bättre. Man borde självklart låta läsarna själva rösta upp eller ner bra och dåliga kommentarer. Ett enkelt system där alla läsare kan ge ”tummen upp” eller ”tummen ner” till varje kommentar skulle innebära ett självcensurerande system likt det som finns på mängder av de mer framgångsrika diskussionssajterna som finns på nätet, t.ex. Digg, Slashdot.

Där har man sedan länge låtit användarna själva betygsätta varandra, och gömmer dessutom kommentarer som fått låga betyg. Observera att man inte raderar kommentarer som får låga betyg! Det som händer är att en kommentar som anses sämre läggs bakom ett klick så att den som faktiskt vill läsa alla kommentarer kan göra det, medan man för de allra flesta användare sållar diskussionen så att endast de ”bra” eller åtminstone populära kommentarerna visas i standardläget.

Med det här uppnår man två saker. Dels gör man kommentarsläsandet enklare och högkvalitativt och dessutom får man bieffekten att ”dåliga” kommentarer inte längre ges samma värde som andra, och därmed inte heller på samma sätt ger negativa vibbar till sajtens namn och varumärke.

Finns det någon anledning till att ni INTE gör på det här sättet, alla sajtägare i Sverige?

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn