.FILE

22-23 november 2021

Vanliga webben slår iPad

Jag har blivit med iPad. Hyllad som räddningen för ”gammelmedia” och framtidens läsplatta har jag förutom att surfa och spela på den installerat ett par appar för att läsa längre tidningar och längre texter på den.

Först fanns PopSci, en amerikansk tidning som tagit steget till iPad med en egen app baserad på konceptet ”Mag+” framtaget av Bonnier R&D. Jag köpte appen, försökte läsa ett tag men blev mest frustrerad över det ”häftiga” gränssnittet med bilder som animerades, glidande textblock och framförallt det tveksamma gränssnittet. Att bläddra i PopSci kändes inte alls lika smidigt som att bläddra i en papperstidning, och jag såg inga fördelar med formatet framför en ”vanlig” webbsida med statisk text och bild.

Jag borde verkligen gilla konceptet att få läsa Wired på en digital läsplatta men det funkar inte

Sen kom Wireds iPad-app, och den har blivit hårt kritiserad av många starka röster på Internet. Även jag har köpt Wired och testat att läsa. Wired är en tidning jag brukade köpa varje nummer av men på senare år en tidning jag bara köper varje gång jag flyger. Och jag borde verkligen gilla konceptet att få läsa Wired på en digital läsplatta, men det funkar inte bra.

Jag är besviken på att konverteringen till digitala läsplattor helt uppenbarligen görs av formgivare snarare än interaktionsdesigners. Bevisligen har möjligheterna till animering, textsättning och ”flashig” interaktivitet tagit överhanden och allt det vi lärt oss under femton år med webben som läsmedium kastats i papperskorgen.

Det är med sorg i hjärtat jag ser innehållsbranschen hoppa in i tidsmaskinen och resa tillbaka till 1996

Från det ögonblick webben uppfanns började formgivare världen över att gnälla över de mycket begränsade möjligheterna i webbläsare. Och visst, begränsningarna är grymma för den som är van vid friheten i Quark XPress eller Adobe InDesign. Endast ett fåtal typsnitt finns att välja mellan, text kan inte flöda fritt mellan spalter, automatisk avstavning saknas för att bara nämna ett par exempel. Men vi har lärt oss att jobba runt begränsningarna och skapa riktigt bra webbsajter som förutom interaktivitet, koppling till sociala medier och integration av video också har hög läsbarhet och god användbarhet.

Det är med sorg i hjärtat jag ser innehållsbranschen hoppa in i tidsmaskinen och resa tillbaka till 1996 när webbens var ett hinder, ett nödvändigt ont istället för en fantastisk kanal till användarna med hög tillgänglighet på olika enheter. Jag hoppas att den här tiden av yrvaken designhysteri som iPad och andra läsplattor kommer att skapa blir så kort som möjlig och att vi snart kommer ut på andra sidan och kan börja göra riktigt bra läsupplevelser på vanliga webbsidor igen.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn