.FILE

22-23 november 2021

Webbpublicering för alla – länge leve WordPress!

Under mina år som webbutvecklare har jag brottats med väldigt många olika publiceringssystem för webben, eller CMS (Content Management System) som de ofta kallas. Jag har själv ansvarat för utvecklingen av minst tre olika egna publiceringssystem, och dessutom installerat och implementerat ett tjog andra, både fria Open Source-system och kommersiella system.

Olika CMS skiljer sig åt i sin syn på vad ett publiceringssystem faktiskt ska göra. En del program vill vara mer allomfattande, och andra är mindre och försöker bara göra en enda sak riktigt bra. Oftast klarar de inte ens det de säger sig vilja göra, utan är svåranvända, svårinstallerade eller bara ogenomträngligt komplicerade även för vana användare som jag själv.

Man behöver inte kunna programmera för att använda WordPress

När WordPress först kom ut på nätet var det en produkt riktad till användare som ville använda ett CMS för att publicera sina tankar på en blogg, utan att behöva kunna programmera eller använda HTML-kod. Under åren som följde fokuserade man ständigt på användarupplevelsen, något som är ganska ovanligt i den här teknikfokuserade branschen. Man satsade också på att göra installationen av själva programmet så enkelt som möjligt, och dessutom var man tidiga med att införa flerspråksstöd i gränssnittet, så att WordPress går att använda på det språk man själv förstår bäst.

WordPress består av öppen källkod, fri för vem som helst att förändra och förbättra, och några av de framgångsfaktorer som gjort programmet till en enastående succé är den stora communityn av utvecklare som tagit fram plugins och teman till WordPress, vilket gör att WordPress nu kan användas för att driva i princip vilken sajt som helst.

Perfekt för projektsajter och informationsinsatser

.SE använder numera WordPress för att driva ett flertal publika och interna sajter. Detta går helt i linje med .SE:s satsning på öppen källkod men främst föll valet på WordPress efter en utvärdering där man kom fram till att inget annat fritt CMS höll måttet. Tack vare WordPress otroliga flexibilitet är det nu väldigt enkelt för .SE att öppna en ny sajt. Med färdiga standardteman utvecklade specifikt för .SE och en standardiserad uppsättning plugins kommer man väldigt långt på bara ett par timmar, vilket är perfekt för projektsajter och andra informationsinsatser på webben.

Gymnasielelever föredrar också WordPress

I .SE:s projekt Webbstjärnan kunde gymnasielever i hela Sverige välja CMS mellan Joomla, MediaWiki och WordPress. Efter en kort tid hörde flera projektgrupper av sig och ville byta från Joomla till WordPress eftersom man upplevde Joomla som väldigt krångligt. De projektgrupper som använde sig av WordPress kom betydligt lättare fram med sitt innehåll och kunde ägna mycket mindre tid åt tekniken eftersom WordPress är utformat för att snabbt komma igång och med låg inlärningströskel för den ovane.

.SE har dessutom tagit fram en utmärkt guide för WordPress – ”Skapa en webbplats med WordPress” som är gratis att ladda ner från webbplatsen och gratis att beställa i tryckt form.

Jag rekommenderar starkt dig som funderar på vilket publiceringssystem du ska använda till din webbplats att börja med WordPress, nästan oavsett vilken sajt du ska bygga.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn