.FILE

22-23 november 2021

WPgirls! WPgirls! WPgirls!

Hej WPgirls! Berätta nu, vilka är ni och hur började det här egentligen?

Det började med att vi båda(Therese Göterheim och Carina Nydén) var på GeekGirlMeetup där Andie Nordgren höll ett spännande (men ack så kort) föredrag om WordPress och vi ville genast veta mer, helst allt, om detta fascinerande ting! Eftersom vi båda tror hårt på den kraft och skaparglädje som uppstår när tjejer går samman för att dela med sig av erfarenheter, kunskaper och inspiration så var det givet att vi skulle fortsätta i samma anda som GeekGirlMeetup. Så vi bestämde oss för att ta tag i saken och samla ett härligt gäng tjejer för att tillsammans lära oss WordPress.

Vi hade sådan tur att vi under vårt första planeringsmöte snubblade över de tre WordPressherrarna Erik Pettersson, Andreas Karlsson och Andreas Karman på We Up North. Entusiastiska som alltid var de snabba att tacka ja till att hålla workshops för oss. Då intresset för detta visade sig vara mycket större än vad vi väntat oss gick planerna snabbt från att köra workshops hemma i någons vardagsrum med medtagen mat, till att bli en 3-dagars workshop med sponsorer för mat, lokaler, webbhotell och så vidare. Vi är så otroligt glada över den vilja och generositet som finns i webbvärlden – det var tack vare sociala medier och de drivna människorna som lever i den världen som WPgirls blev möjligt!

Vilket pepp! Kan alla vara med i WPgirls?

Alla tjejer är välkomna att delta under WPgirls workshops. Då vi har valt att fortsättningsvis dela upp grupperna utifrån olika förkunskapsnivåer, så tjejer helt utan förkunskaper är lika välkomna som de som vill lära sig att göra ett helt eget tema. Dock har vi begränsat antal platser för workshops så det är först till kvarn som gäller… Vi har redan fullt inför nästa omgång som kommer att gå i februari men kommer att posta information på WPgirls.se när det är dags igen!

Jag hörde att ni hade en liten round-up nyligen , vad gjorde ni?

Dels ville vi träffa WPgirlsen och umgås, vi har alltid lika trevligt när vi ses! Men vi ville också diskutera förra omgången, hur de upplevde den för att vi ska kunna utvecklas och bli ännu bättre. Sen passade vi på att presentera vårt omarbetade koncept för WPfika – ett fenomen som föddes i samband med WPgirls. Tidigare har vi med jämna mellanrum samlat ett antal webbnördar på något fik där vi umgås, pratar webb, WPat eller bara ”jobbar i sällskap” – men nu tänkte vi börja blanda ut de spontana träffarna med mer organiserade träffar. Tanken är att vi ska bjuda in en person till ett WPfika och låta denne tala om en hjärtefråga (som rör vad som helst inom webb!) och sen göra precis som vi brukar; umgås, fikar och diskuterar!

Fokus kommer fortfarande att vara på umgänge och en trevlig stämning! Därför kommer vi försöka hålla grupperna relativt små, ca 15-20 personer, och vi letar just nu passande lokal/café för dessa WPfikan. Vi vill gärna bjuda på fika om möjligheten finns, så de gånger vi hittar sponsorer så bjuds det på godsaker. Vi har redan en sponsor till vårt första organiserade WPfika som är planerad till den 19/10. Alla, även killar, är välkomna! Mer information finns på WPfika.nu.

Alla som utbildar på WPgirls verkar vara killar, eller?

Som sagt så var det rena turen att vi snubblade över killarna under vårt första planeringsmöte! Då de var både supertrevliga och duktiga på WordPress tänkte vi inte ens tanken att tacka nej bara för att de var killar! Däremot hade vi även en kvinnlig gästföreläsare under andra workshopen; Jessica Björkäng som jobbar som ”open source-konsult” specialiserad på just WordPress. Det vore givetvis väldigt kul om vi kunde hitta fler kvinnliga utbildare och vi jobbar på det! Tips är välkomna =) Under kommande GeekGirlMeetup kommer vi dock vara några tjejer som håller en session, så då får ni passa på att kika in!

Bästa tipsen när det gäller att komma igång med WordPress?

Att vara nyfiken och intresserad är givetvis A och O. Då kan man lära sig det mesta! Det finns massor med guider på olika språk om man bara googlar, det är enkelt att installera – exempelvis erbjuder webbhotell som Binero en ”Quick Install” och efter det är steget inte så långt till att man kan börja experimentera med olika teman och direkt se hur hela bloggen förändrar utseende i ett slag! I och med att det är ett så enkelt verktyg så kommer man snart på hur man kan installera olika plugins för att bygga ut funktionaliteten på bloggen och som sagt – är det något man funderar över så finns det många hjälpsamma själar på nätet och inte minst på våra WPfikan och workshops!

Om ni fick skapa ett eget WP-plugin, vad skulle det vara då?

Oj, det finns en hel uppsjö av olika plugins och ännu har vi massvis kvar att testa, men något som vi verkligen saknat och inte funnit än är en bra hantering av bilder i publiceringsgränssnittet. Möjligheterna att jobba med bilder är vad vi än så länge erfarit väldigt begränsade. Ett plugin för att bygga ut den funktionaliteten skulle det nog bli alltså!

Vad händer framöver, är det något mer peppigt på gång?

Framförallt känner vi oss superpeppade på den nya formen för WPfika och har höga förväntningar på höstens upplaga! Förutom det ser vi mycket fram emot GeekGirlMeetup med alla spännande föredrag och inspirerande kvinnor! Vi(WPgirls) kommer som sagt också att hålla i ett session där så då hoppas jag att vi ses! I övrigt så är det WPgirls 2.0 som vi planerar att köra i Februari. Vi söker sponsorer för mat, lokal, teknikaliteter och mingeldryck – intresserade är varmt välkomna att höra av sig till oss på weare@wpgirls.se!

Bilden är tagen av: Ida Lindgren

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn