.FILE

22-23 november 2021

Här är där man alltid är. När nätet blev mobilt.

De som är födda på sextio- och sjuttiotalet drar sig till minnes Magnus Härenstams pedagogiska visa i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” från barntelevision. ”Här är där man alltid är. Och här har man alltid med sig.”. Fram till dess och några år därtill var främsta platsen för datorarbete och telefonsamtal ”där” och ”där”. Platsbundet. 1956 fick vi mobil, radiosignalburen telefoni, som från början inte hade ”mo-”.
källa: Ericsson

Till en början blev det alltså fortfarande ”där”, fast på hjul i en bil, i framsätet. NMT kom, och helt plötsligt hade några få pionjärer en bärbar (ja, snarare släpbar) telefon, kring skiftet 1980 – med den drivande kraften Östen Mäkitalo (som ju deltar på Internetdagarna).
källa: Ericsson

Världens första SMS skickades 1994

Det refererar vi till idag som 1G. Första generationen. Vi spolar snabbt framåt. Andra generationen, 2G, nu från analog till digital, av automatiskt kopplad mobiltelefoni, kom med introduktionen av GSM 1991. Världens första SMS skickades 1994.

Parallellt hade Internet – som den 29 oktober i år fyller 40 år – utvecklats. Dessa två korsar sin stig år 1998. Internet över mobilen hette från början först och främst WAP, med protokoll som lanserades detta år, och hypades som allt annat i första bubblan kring millennieskiftet, men var mer prat än levererat och sviktade både i tjänsteinnovation, bandbredd och kundantal. Med ett mellanspel av en andra och en halv generation via GPRS/2G över GSM-bandet, och dominerande slöhet för annat än ren text lanserades den tredje generationen, 3G, med nya operatören 3 som främsta drivkraft i västvärlden.

3 graderade sin närvaro i Sverige på riktigt 2004

Här är en sedelärande historia. Teknikoptimister glömmer ofta bort drivkrafter som ”community adaption” och det som krävs för massanvändning av ny teknologi. Ofta är det andra faktorer än de som finns i de rent linjärt baserade profetiorna som spelar in. När 3 graderade upp sin närvaro i Sverige på riktigt allvar år 2004 fanns bland annat smartphonen Motorola A925 med i spelet från våren 2004, som hade samutvecklats mellan 3 och Motorola, och försetts med tre-logga.
källa: Wikimedia Commons

Denna hade masstillverkats i något miljon exemplar. Med dålig prestanda på några punkter (bl a en för tiden tung tegelsten och ett batteri som upplevdes ta omedelbart slut om du använde applikationer), ersattes den väldigt snart med Motorola A1000 fjärde kvartalet samma år. På ett halvår hade nästan hela lagret av Motorola A925 blivit obsolet. 3 bestämmer sig för att slumpa bort hela lagret till en tiondel av ursprungspriset, och jag som ”early adopter” kom lyckligt över denna ”smartphone” med kontantkort för 750 kronor, och kunde byta ut min tidigare Handspring PDA med GSM-påhäng. Och så gjorde uppenbarligen väldigt många. Denna strategi kan knappast varit uttänkt från början, men helt plötsligt hade många bytt till 3 som tidigare tvekat.

iPhone 2007 blev var människas accessoar

Nu är det i praktiken enbart en 3-telefon som gäller, och vi kan knappast leva utan den. Kom ni ihåg när vi betraktade en telefon enbart som en – telefon? ”Fjärr-röst”! Vad som definitivt satte den bärbara tingesten med Internetkoppling bland var människas accesoarer var iPhone från 2007 och framåt.
källa: Wikimedia Commons

Vi fick också en våg med små mobila netbooks, och kunde byta ut en ”dongel” mot små bärbara datorer med redan inbyggd 3G-antenn.

Vi såg surfande ”härarbetare” i storstadskärnorna tränga en designer cup coffee ihop med en tiotummare på de små caféborden. Den mobila digitala nomaden var född, som Dagens Nyheter i sin recension av Asus Eee PC döpte till ”lattesurfare”.
källa: Wikimedia Commons

4G – lanseringen av den fjärde generationen närmar sig

Vad bär framtiden med oss? Mycket snart – lanseringen av fjärde generationen, 4G. Ett mobilt Internet på steroider – fiberhastighet via luften. Framtiden är ämnet för nästa bloggpost om mobilt Internet.

Och här har vi ju alltid med oss. Lika mycket som nu. Var och hur läser du Internetdagarna.se?

Anders Abrahamsson (SLICE) kommer att följa mobilspåret och rapportera direkt från Internetdagarna 2009,  följ strömmen via #internetdagarna 3-5 nov 2009, om du är på plats kolla in Twitterväggen!

(bilden på damen i bilen kommer från Ericssons bildarkiv)

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn