Inget mer ljug om bredbandshastigheter – Internetdagarna .FILE
Köp nu

23-24 november 2020

Köp nu

Endast 500 kr/dag (exkl. moms)

Inget mer ljug om bredbandshastigheter

Efter Konsumentombudmannens uttalande hade jag vissa förväntningar eller snarare förhoppningar om att mobiloperatörerna skulle ha förstått att man nu på allvar måste ändra på sin marknadsföring.

”Upp till 7,2 Mbit/s” som de har skrikit med finns inte i verkligheten. Alla har förstått det. Något som också lätt kunde bevisas med de tusentals mätningar som gjorts med mobilt bredband på Bredbandskollen. Vad gör man nu när KO förbjuder uttrycket? Jo det blir ”6 Mbit/s praktisk maxhastighet”!

0,5% av kunderna kommer upp i 6 Mbit/s

Det stämmer förvisso att man inte ljuger längre . Det är faktiskt 0.5% av kunderna som kommer upp i 6 Mbit/s. Men mer än 50% av kunderna får bara 1,4 Mbit/s eller lägre, och 35% av mätningarna på Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) kommer inte över 0,72 Mbit/s. Det totala genomsnittet ligger mellan 1,8 och 2,2 Mbit/s beroende på operatör och månad. Tror man verkligen att man får mer nöjda kunder med en ”praktisk maxhastighet”, eller försöker man bara slippa vite?

Efter kritiken från KO kunde man läsa:

”Vi får vara kreativa”

Enligt Pernilla Oldmark, informationschef på Tele2, kommer företaget att lyssna på KO och ändra marknadsföringen. Hon hävdar att företaget länge funderat på andra sätt att sälja mobilt bredband, utan att hitta något bra alternativ. Vi har bland annat pratat om att använda olika färger, men då ställer man sig istället frågan: ”Vad innebär den och den färgen egentligen”. Vi får helt enkelt vara kreativa och hitta på något nytt till den 25 maj, säger Pernilla Oldmark till PC för Alla.

Jag tycker att man ska våga mer! Vad sägs om att prova med att vara ärliga, berätta vad man faktiskt får och sluta med ”upp till”.