.FILE

22-23 november 2021

Linux på allas läppar

Det var några år sedan Linux var riktigt hett i datorvärlden. Då spåddes döden för Microsofts dominans i persondatorer. Men spådomarna om Microsofts död i datorvärlden har hittills kommit på skam. Mobilvärlden däremot – är lite av omvända världen om man jämför med pc-världen. Inom mobilområdet har Microsoft försökt ta sig in på allvar ända sedan slutet av 90-talet. Hittills har det rent ut sagt bara resulterat i ett fiasko, om man ser till hur mycket Microsoft investerat. Windows Mobile har egentligen bara gått hem i företagslösningar, och Microsofts totala andel av mobilmarknaden är så liten att man undrar vad som egentligen händer inne på den gamla IT-världens jätteföretag.

Den mobilen det verkligen pratades om var N900

Nyligen höll mobilvärldens verkliga gigant Nokia sin stora årliga konferens Nokia World, i Stuttgart. Det var en ganska imponerande uppvisning – med mobiler vars kraft bygger på Symbian och Linux. Inget Microsoft där inte. (Visst, Nokia släppte en liten dator med Microsofts system Windows 7. Men i mobilerna är det kalla handen för Microsoft.) Den mobil som det verkligen pratades om på Nokia World var N900 – Nokias första Linux-mobil. Kring montrarna där man kunde prova N900 fick många fick något dimmigt i blicken av hänförelse.

Det är inte som Iphones låsta lilla värld där multitasking är förbjudet

Varför då denna entusiasm inför Linux i mobilen? Är det ideologin om open source som nu tagit sig in till mobilvärlden? På Nokias egen Linux-avdelning (som bygger det mobila Linux-systemet Maemo) är det helt klart open source som sägs vara en av de stora poängerna. Men det som fick nördarna på Nokias mobilkonferens att få den där våta blicken inför Linux-mobilen N900 var nog i större utsträckning den datorlika upplevelsen. Möljigheten att ha många krävande program och webbsajter igång samtidigt, och växla mellan allt i ett snyggt fönstersystem – det är något annat än Iphones låsta lilla värld där multitasking är förbjudet.

Jag tror att Linux i mobilerna pekar ut en av vägarna till den uppkopplade framtiden. Många mobiler som utvecklas från system där SMS och prat varit det viktigaste är helt enkelt snart out of date.”Men alla behöver ju inte alla de funktioner som avancerade mobiler erbjuder” invänder nu någon. Det är förstås sant, men ändå irrelevant. Det fanns en tid då de flesta trodde att vanliga människor inte skulle vilja ha kraftfulla datorer heller, eftersom det inte behövdes.

Vi är många som vill ha det, helt enkelt

Visst skulle världen överleva utan uppkopplade datorer, lika väl som den skulle överleva utan avancerade mobiler. Ändå är jag övertygad om att smarta uppkopplade mobiler kommer bli allt mer standard inom bara några år. Lättanvända. Helt enkelt för att Internets tjänster inte längre bara är en angelägenhet för oss nördar. Kartor, väder, nyheter, musik och allt möjligt annat ”at your fingertips” som det heter i reklamen. Vi är många som vill ha det, helt enkelt. Det är därför Linux kommer in som en plötslig mobilfrälsare, och det är därför de finländska Linux-nördarna jag träffade nere på Nokia World-mässan nyss såg så lyckliga ut. De vet att de är på rätt spår.

Förresten: är det en tillfällighet att både Linux och Nokia kommer från Finland? Inte vet jag. Däremot vet jag att även Sony Ericsson snart ska släppa sin första Linux-mobil.

Missa inte! Linus Brohult moderator för hela spåret ”Internet i mobilen”, 3 & 4 november på Internetdagarna 2009, Anmäl dig här Gå till programmet.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn