.FILE

22-23 november 2021

Porr och babyskrik ger Apple huvudvärk och pengar

Mobiltillverkarnas nya ”måste-bara-ha” är programbutiker. Det vill säga sådana som App Store i Iphone. Man klickar på en ikon på startskärmen och sedan kan man ladda ner en massa program och spel hur enkelt som helst.

Vad är så bra med det då? Ja, för oss användare gör det förstås mobiltelefonen betydligt roligare. Men att det blivit en så stor grej nu är också för att det betyder så enormt mycket ekonomiskt för mobiloperatörer och mobiltillverkare.

För att betala för Internet i mobilen krävs fler smarta program och tjänster

Mobiloperatörerna har lagt jättebelopp på att uppgradera mobilnäten till 3G och 4G. Och visst har det gett effekt i form av mobilt bredband. Men för operatörerna behövs också att folk låter mobilerna vara uppkopplade. Framför allt: att det kommer fler smarta program och tjänster som drar nytta av mobilt internet. Då blir vi beredda att betala för att ha internet i mobilen. Det är därför mobiloperatörerna så gärna vill ha en telefon som Iphone i sortimentet.

Men Apple är ju inte ensamma. Senast ut är Sony Ericsson som i juni annonserade att man ska göra om sin nedladdningstjänst för musik (Playnow Arena) till både en filmnedladdnings-tjänst och en programbutik nu. Nokia har redan kommit igång med sin ”Ovi Store” och även Samsung har lanserat en programbutik. Tidigare i år har både Microsoft och Blackberry lanserat programbutiker, och förra året startade Google sin programbutik Market.

Nog med uppräknandet. Det som är klart är att programbutiker är på modet. Och det är för att det ger klirr i kassan. Alla följer nämligen Apples princip: 30 procent av pengarna som vi betalar för programmen och spelen går direkt till programbutiken.

Tänk dig då fem olika utvecklare av program och spel, som säljer var sin applikation för 100 kronor. Det blir 500 kronor sammanlagt från en shoppingglad mobilanvändare. Var och en av programutvecklarna får 70 kronor för sitt slit. Apple eller Nokia eller vilka det nu är som ligger bakom programbutiken får 150 kronor för att programmen sålts den vägen.

Apple och Google främjar monopolet

Den som tjänar mest är alltså den som satt upp själva tjänsten som kränger programmen och spelen. Med så hög provision till försäljningsledet borde det väl dyka upp fler butiker? Alternativa App Stores? Nejdå, det har Apple och Google satt stopp för. I både Iphone och Android har Apple och Google monopol på programbutikerna. Telefonerna som säljs med Iphone OS och Googles Android-system är låsta för andra program än de som tagit vägen via monopolbutiken.

Bra? Tja, för Apple och Google är det väl det. Oftast. Men det ger också Apple en del huvudvärk. Apple tjänar ju stora pengar på allt i butiken, och när man nu börjat sälja porrapplikationer har det fått kritik. Apple stoppade i våras däremot rockbandet Nine Inch Nails Iphoneprogram, med hänvisning till att bandets låttexter innehöll olämpligt språk. Apple har också stoppat program som kan användas för att fjärrstyra sin fildelning på hemdatorn (”det kan användas för upphovsrättsbrott”, sa Apple). Däremot stoppade Apple först efter en folkstorm ett program som gick ut på att man skulle skaka sin mobil våldsamt när den började låta som en skrikande baby – för att tysta babyn med våld.

Även Skype för billigare ip-telefoni har tvingats försämra sitt program, så att det inte går att Skype-ringa via 3G-näten. Apple har nämligen lovat mobiloperatörerna att Iphone inte ska kunna användas för att på det sättet gå runt mobiloperatörernas samtalstaxor.

Så visst har programbutikerna snabbt blivit en guldgruva för användare, operatörer och mobiltillverkare. Men frågan är hur mycket vi vill vara i klorna på IT-jättar som Apple och Google.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn