.FILE

22-23 november 2021

26C3 – hackare, forskare och utopier samlades

Om man var på Sweden Social Web Camp och tyckte att det var fantastiskt, byt ut ”social” till ”hackers” och ”skärgårdsö” till ”Blade Runner-miljö”, så börjar man närma sig lite utav den känsla jag fick när jag klev in på 26C3 (C3 står för Chaos Communication Congress och 26 för att det är 26:e kongressen) i Berlin.

Överallt är det något som pockar på ens uppmärksamhet. På väggarna sitter det tusentals lappar och meddelanden, det är svårt att urskilja vad som är vad vid första anblicken. Folk som vill träffas, servrar som ska säljas, spontana möten och workshops (antennkabel-workshop, anyone?).

I källaren finns saker som låter, surrar, blippar och snurrar

Om man går ner en trappa till ”Källaren” och klockan är nio på morgonen så är det ganska tomt på folk, förutom de som ligger och sover i sovsäckar under skrivborden. Det är däremot inte tomt på datorer, sladdar, lödmaskiner, blinkande lampor, små robotar, saker som låter, snurrar, blippar och surrar. På många bord står det namn, hackersklubbar gissar jag. Jag tar en bild, för att senare få veta att det är förbjudet att ta bilder i ”Källaren”. Det är också förbjudet att hacka andras mobiler och datorer och den regeln bröts väldigt snabbt.

Mina favoriter var Brian Dunning – The lost cosmonauts och Steven J. Murdoch – Optimised to fail

Om man går upp igen och in i de 3 olika salarna, så slås man av att det är väldigt intressanta ämnen på schemat. Men eftersom min tyska är sådär och min tid begränsad till en eftermiddag, väljer jag några engelska sessions. Brian Dunning – The lost cosmonauts, critical thinking, Steven J. Murdoch – Optimised to fail, Card readers for online banking, Christiane Ruetten – I, Internet, We are more Borg than we thought och till sist den omtalade Dan Kaminsky – Black Ops of PKI (extremt kaxig liten kille, om jag får säga så).

Jag gillade Brian och Steven mest, Brian för att han är så bra på att granska och gräva fram detaljer, kolla själv in hans sajt skeptoid.com (kanske är det ett sjömonster, eller vad tror du?). Steven visade hur enkelt det är att tömma ett bankkonto, vilket är ganska skrämmande. Steven arbetar också med Ross Anderson, som tyvärr inte kunde komma pga av sjukdom till Internetdagarna, hoppas att någon av dem kan komma i år. De är verkligen grymma.

Säkerhetsfolk, hackers och piratklistermärken

Förutom allt härligt kaos och intressanta ämnen fanns det tid till annat med. Käka middag med lite säkerhetsfolk (kan tyvärr inte berätta vad de sysslar med för det är hemligt), sitta på golv och ta en öl med några hackers och köpa gula piratklistermärken. Om man kan uppleva så här mycket på en dag, undrar jag hur det blir nästa år. Eftersom jag inte kan bygga en robot själv, får jag helt enkelt nöja mig med att hänga med folk som kan. Och tror mig, det är faktiskt inte så illa. Inte illa alls.

Foto: Andreas Gaufer

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn