.FILE

23-24 november 2020

Även den bästa av infrastrukturer går ner ibland

Vi som jobbar med säkerhet använder ofta begreppet ”robust”. vi vill ha robusta nätverk, robust kommunikation, robust programvara eller robust infrastruktur. Vad innebär då robust? Enklast uttryckt innebär det att man använder sig av dedicerade resurser och beprövad teknik. Som är pålitlig, i den meningen att den alltid är tillgänglig. använder Internet, vi blir lätt frustrerade när Internetanslutningen inte fungerar. Framför allt gäller det kanske infrastruktur. Dock kan också en pålitlig infrastruktur gå ner ibland. Den senaste tidens dödsfall bland världskändisar orsakade till exempel massiva trafiktoppar till åtskilliga sajter, och naturligtvis kunde flera av dessa inte hantera en sådan last utan dog och blev otillgängliga. Det är emellertid ett problem som är hyfsat lätt att åtgärda och inte det som jag främst har i åtanke här.

Alla borde tänka på hur länge deras verksamhet klarar av att ligga nere

Var och en som driver en verksamhet med höga krav på tillgänglighet behöver ta sig en ordentlig funderare på vad som händer om man får ett avbrott, oberoende av vad orsaken är och hur länge man tål att vara nere, dvs. onåbar från sina kunder. Den absolut bästa medicinen mot sådana problem är förstås att skaffa sig ett alternativt driftställe eller en co-locationpartner. Co-location innebär att man placerar sina egna servrar i någon annans datorhall hos t.ex. en servicebyrå, webbhotell eller företag som är specialiserade på just detta. Med en sådan lösning kan man ställa relevanta krav på kyla, elförsörjning och tillträdesskydd. Något som faktiskt kostar både tid och pengar att fixa till på kontoret eller i garderoben.

Åtskilliga miljoner går förlorade – det behövs en plan C

Men som i så många andra sammanhang så räcker det inte alltid trots att man har både livrem och hängslen. För snart två veckor sedan gick det kända hostingföretaget Rackspace ner och tog förstås en hel radda med andra sajter med sig, dvs. sina kunder. Bara några dagar senare gick betalningstjänsten Authorize.net ner på grund av en brand i deras datacenter. Authorize.net används av tiotusentals e-handelsplatser för att acceptera kreditkorts- och andra typer av betalningar via deras webbplatser, vilket sannolikt innebär att åtskilliga miljoner går förlorade under tiden som tjänsten är borta. Det är i det läget man i alla fall behöver ha funderat på en plan C. Vad den innebär varierar givetvis från fall till fall. Det viktigaste i den situationen är förmodligen att balansera kostnaderna mot värdet på det du vill hålla igång så att det inte kostar mer än det smakar.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn