.FILE

22-23 november 2021

Det är inte Internets fel att det finns de som blåser andra!

Internet kom till Sverige 1986. Idag räknas det som en faktor på vägen mot välfärd och tillväxt. Mängden information som transporteras i nätet ökar. Det har fört med sig att hoten mot användarna ändrar karaktär när det blir vanligare med information som representerar ekonomiska värden och det lockar givetvis till sig en typ av användare som vill sko sig på andra.

Med jämna mellanrum blir Internet utmålat som ett medel för kriminalitet och att det ger bedragare fritt spelrum. En artikel i Dagens Nyheter beskriver detta med all önskvärd tydlighet.

Visst har Internet ökat möjligheten att sprida information på ett ojämförligt sätt. Internationella organisationer, stater, företag och individer har snabbt anpassat sig till de nya förutsättningarna. Den nya tekniken ger relativt resurssvaga grupper helt andra förutsättningar att å ena sidan försvara och skydda och å andra sidan att hota och skada såväl företag som enskilda personer.

Om någon säljer en eftertraktad vara för ett pris som är alltför bra för att vara sant, fattar man då inte misstankar?

Vad artikeln visar på är en blandning av ondska och en ohälsosam nivå av godtrogenhet bland svenska Internetanvändare. Eftertanke är en bra övning. Om någon som du inte haft kontakt med på flera år hör av sig och ber om hjälp i form av t.ex. bankkoder, borde man inte dra öronen åt sig då? Om någon säljer en eftertraktad vara för ett pris som är alltför bra för att vara sant, fattar man då inte misstankar? Å andra sidan finns det fortfarande folk som köper äkta Rolexklockor på turistorter och fina skinnjackor ur bakluckan på en Volvo. I Svenska Dagbladet varnade Swedbank nyligen för kontokapare, men dessa agerade via telefon. Så det är väl helt enkelt så vi människor är lite för lättlurade, lite för auktoritetstrogna och lite för giriga.

Visst är det så att de möjligheter som informations- och nätverkssamhället ger kan utnyttjas av dem som vill stjäla, bedra, sprida falsk eller förstöra information och på annat sätt skapa oreda i samhället. Solen lyser på både onda och goda.

Och det är klart att den kommunikation som sker via Internet innebär att också grupper med särintressen, kriminella och terrorister vid sidan av alla vanliga användare får större möjlighet att påverka allt från den internationella opinionen till enskilda informationssystem oavsett var i världen de befinner sig.

När det dyker upp något oväntat, krydda ditt medvetande med ett visst mått skepsis

Utan någonting annat än en dator och Internetanslutning kan vem som helst knyta kontakt med omvärlden och skicka spam, bedra folk på pengar, ge uttryck för åsikter eller rapportera om missförhållanden.

Svåra katastrofer med stora mänskliga lidanden, 11 september, Katrina, Tsunamin och nu senast jordbävningen i Haiti har alla utnyttjats på samma sätt. Någon skickar e-post och ber mottagaren sätta in pengar för syften som är något oklara. Även om de flesta genomskådar detta finns det folk som går i fällan. Andra försök att utnyttja godtrogna användare kan vara att lura besökare till webbplatser som innehåller skadlig kod som sprids till datorn.

När det dyker upp något oväntat, krydda ditt medvetande med ett visst mått skepsis och lyssna på de goda råd som finns för att slippa tillhöra de blåstas skara.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn