.FILE

22-23 november 2021

Hur mår .se-zonen?

För tredje året i rad kommer .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) att offentliggöra rapporten Hälsoläget i .SE under årets upplaga av Internetdagarna. I den redovisas en undersökning av kvaliteten och nåbarheten i domännamnsystemet (DNS) i .se-zonen samt hur .se-domänerna hanterar vissa viktiga detaljer kring e-post och webb. För undersökningen används samma verktyg som ligger till grund för den publika tjänsten DNSCheck där vem som helst kan testa en domäns kvalitet.

I år undersöks hela .se-zonen

Tidigare år har .SE endast undersökt hur det står till hos ett urval av domäner från både offentliga och privata sektorn som bedöms som samhällskritiska. Men i år kompletteras detta med en jämförelse mellan dessa domäner och hur det ser ut i hela .se-zonen.

– Hälsoläget handlar inte om att hänga ut någon, utan är i stället ett sätt för oss att höja kvaliteten på DNS i .se-zonen genom att peka på vilka förbättringar som borde göras. Rapporten(den förra) och DNSCheck finns där som en hjälp för domäninnehavare att hjälpa sig själva, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på .SE.

DNSCheck rekommenderas

Att det verkar fungera märks till exempel på hur kommunerna har gått från att 2007 se sig som uthängda av Hälsoläget till att Sveriges kommuner och landsting (SKL) nu går ut och rekommenderar alla medlemmar att säkerställa kvaliteten hos sina domäner med DNSCheck. Mellan de två första undersökningarna märktes också klara förbättringar. Till exempel minskade användningen av öppna rekursiva namnservrar vilket försvårar förfalskning av DNS-svar. Förhoppningen är att ytterligare förbättringar märks av i år.

– Det ska bli spännande att se vad som hänt kring olika problemområden. Vilken effekt har till exempel den så kallade Kaminskybuggen fått på användningen av öppna rekursiva servrar och införandet av säkerhetstillägget DNSSEC? Och hur går det med webbcertifikaten?

Förbättrat verktyg

I år har verktyget som används för undersökningen förbättrats så att resultaten blir lättare att tolka. Exempelvis kan man enklare bryta ned resultaten i olika underkategorier när detta är meningsfullt. En på många sätt fylligare och mer meningsfull rapport än föregående år utlovas till seminariet den 4 november.

– Samtidigt är det viktigt att framhålla att detta inte handlar om något slags spionage där vi rotar fram dolda uppgifter. Allt som undersökningen bygger på är öppen och allmänt tillgänglig DNS-information som går att får fram via vanliga DNS-frågor, avslutar Anne-Marie.

Missa inte! ”An Internet health check”4 nov, klockan 15.30 på Internetdagarna 2009, Anmäl dig här Gå till programmet.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn