.FILE

22-23 november 2021

I Tyskland kan ingen höra dig Skypa

Ständigt ploppar det upp i medierna; ”forskare vill bygga ett nytt Internet”, ”nästa generationens nätverk”. Man lyfter fram Internetrelaterade problem som spam, virusspridning, fildelning av upphovsrättsskyddat material och anonyma användare. Gemensamt för alla ”lösningsförslag” är en tillbakagång till en centraliserad struktur där telekomoperatörerna är de som levererar innehållet, och tar betalt för det. Som av en händelse är det också telekomindustrin som ständigt domedagstalar om nätet och ställer sig bakom ”ett nytt Internet”.

Det är inte så svårt att ana sig till varför telekomindustrin är så ivrig att avskaffa Internet så som vi känner det. De har blivit mer och mer reducerade till att bara leverera en bitström med stenhård konkurrens från små envisa uppstickare. Intäktsbortfall från fast telefoni och uppsagda hyrda dataförbindelser gräver stora hål i bolagens resultaträkningar. Man vill bort från kostnadsbaserad prissättning, och hellre sälja ”upplevelser” till sina abonnenter.

T-Mobile har blockerat Skype för sina IPhone-användare

I Tyskland har operatören T-Mobile gått så långt för att skydda sina intäkter från telefonin att de infört blockering av Skype för deras iPhone-användare. Att försöka kringå filteringen är ”Streng verboten”, och skulle någon ändå försöka hotar man att stänga abonnemanget. I det finstilta försvinner även möjligheten för många av deras kunder att använda t.ex. direktmeddelanden.

Officiellt säger talesmannen för T-mobile att de inte kan garantera servicenivån och kvaliteten för Skypesamtal, och förresten så tar det en massa överföringskapacitet i anspråk (som abonnenten redan betalt för att få använda). Jag skulle gärna vilja höra argumentationen mot direktmeddelanden.

Hyckleriet är så flagrant att man rodnar

Man behöver dock inte gå så långt som till Tyskland för att upptäcka stora inskränkningar i tjänstenivåer för Internetanslutningar. I villkoren för Telias ”mobilsurf bas” står att läsa att ”då ingår all typ av surf i mobilen utom trafiktyperna fildelning och IP-telefoni, vilka inte är tillgängliga i detta erbjudande”.

Varför då? Kan jag inte överföra en fil från mig till en annan på Internet med detta abonnemang? Vad KAN jag göra? Hur kan en abonnent alls veta vad som levereras i denna tjänst?

Vi befinner oss på ett sluttande plan och har redan tappat fotfästet. Nästa strid kommer att utkämpas kring Internetdistribuerad TV. När BBC och nu även SVT lägger ut stora delar av sitt material på Internet börjar flera av de större teleoperatörerna se ytterligare en mjölkko sina, deras egna satsningar på att distribuera TV-sändningar.

Redan hörs telekombolagen knorra och hotar med inskränkningar som filtrering och bandbreddsbegränsning om de inte får betalt av tjänsteleverantören för distributionen. En distribution de redan tagit betalt från användaren för att utföra.

Det var just denna glidning som tillägg 166 till EU:s telekompaket avsåg att motverka. I tillägg 166 föreslogs en skrivning som skulle förhindra filtrering och infiltrering av användares kommunikation, och tog ställning för ett tjänsteneutralt internet.

Tyvärr föll tillägg 166 när telekompaketet röstades igenom tidigare i maj

Motståndarna till tillägg 166 hävdar en tro till att marknadskrafterna själva skall välja bort trasiga tjänster och att det inte är EU:s sak att begränsa. Beroende på ideologi kan man ha mer eller mindre sympati för det tankesättet. Oavsett tror jag dock att operatörernas oförmåga (ovilja?) att innehållsdeklarera sina tjänster gör det mycket svårt för den enskilda konsumenten att avgöra tjänstens kvalitet.

Nu är vi dock i det läget där vi måste se till att marknadskrafterna gör just detta och det kan endast uppnås genom att informera. Kanske en ”nyckelhålsmärkning” av Internetanslutningar; ”rent Internet, utan tillsatser”.

Vi måste också eliminera problem som begränsad valfrihet och svårigheter att byta Internetleverantör. Idag kan man vara utan uppkoppling i månader medan ett byte genomförs.

Om vi misslyckas med detta kommer vi i framtiden att ha en uppdelning av Internet. Till saken hör att filtrering alltid kommer kunna kringås. De som vet hur kommer kunna ha tillgång till den fria informationen medan de andra kommer vara hänvisade till det innehåll din teleoperatör tillhandahåller.

Så rör inte min Internetanslutning.


Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn