.FILE

23-24 november 2020

Säker i sommar?

Sommaren är här och våra medarbetare ser möjligheten att arbeta lite på distans under de dagar som regnet öser ner. Det är förstås ett sätt att få ihop pusslet med långlediga sommarlovsbarn och en semester som ska räcka till jul. Det vanligaste sättet att flytta över data från kontoret till en arbetsplats utanför är faktiskt att skicka e-post till sin privata adress. Små flyttbara USB-minnen för att lagra och ta med sig filer från jobbet är också populära, och ack så lätta att tappa bort. Dessa små USB-minnen svarar för den kanske allvarligaste risken för ”informationsläckage” eftersom de har så stor lagringskapacitet, upp till många gigabyte. Överföringen från datorns hårddisk till ett USB-minne sker dessutom blixtsnabbt och helt anonymt, medan e-post och nätverkstrafik alltid lämnar någon form av spår.

Uppdatera dina kunskaper om företagets IT-säkerhetspolicy innan du drar iväg

Det finns alltså en hel del att tänka på för att distansarbetet ska ske på ett säkert sätt. Mina råd till dig som distansarbetar i sommar är: Se till att fräscha upp dina kunskaper om företagets IT-säkerhetspolicy, och följ den. Den borde täcka även distansarbete. Kontrollera vad din arbetsgivare har för regler om att använda privat IT-utrustning för jobbändamål (och vice versa). Om det saknas klara regler, ta själv upp frågan till diskussion, och se till att ni är överens. Behandla alla mobila enheter och lösa minnen som värdesaker. Om de hamnar i orätta händer kan informationen missbrukas, något som kan drabba både din arbetsgivare och dig personligen. Ett gott råd till den arbetsgivare som vill tillåta distansarbete är förstås att förse medarbetaren med en bärbar företagsdator som inte får användas privat. Låt inte familj och vänner få tillgång till Internet via din jobbdator.

Kopior är bra att ta speciellt om det blir strömavbrott och åskväder

Kommunikation är en viktig förutsättning i distansarbetet. Användning av Internet är så gott som oundviklig. Du behöver alltså minimera riskerna för att andra ska kunna läsa e-post, info som sparats på nätet eller att någon annan kan få tag på ditt lösenord. Eller som en av mina amerikanska släktningar uttryckte det: Rule of thumb – only put things in email that you’d be willing to post on the bulletin board in the local laundrymat. För överföring av känslig information via nät ska alltså lämplig kryptering användas. Säkerhetskopior är bra att ta ifall informationen är värdefull. Det kan vara bra också i de fall information eventuellt skulle försvinna vid t.ex. plötsliga strömavbrott, åskväder, kommunikationsfel eller något annat. Det är också bra att t.ex. en gång i veckan ta en full backup av hela hårddisken för att förhindra att all information ska försvinna. Naturligtvis bör dessa kopior sedan förvaras så att inte obehöriga har tillgång till dem. En rekommendation är att du som distansarbetar har ett separat arbetsrum, tänker på säkerheten och till exempel skaffar låsbara skåp för såväl dator som papper.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn