Ann Reardon – avslöjar farliga bluffar och hacks på Youtube

Hon startade sin youtubekanal för att prata om bakning. Idag avslöjar hon desinformation och falska hacks för sina miljontals följare. Youtubern Ann Reardon är huvudtalare på Internetdagarna 2023.

Ann Reardon är dietist, forskare och youtuber. 2011 startade hon kanalen "How to cook that" på Youtube för att dela med sig av sina bakningstips. Men så upptäckte hon att Youtube svämmade över av olika så kallade hacks eller tips på smidigare matlagning och bakning. Problemet var bara att de flesta av tipsen inte funkade alls.

Porträtt av huvudtalare Ann Reardon.

Därifrån fick Ann Reardon upp ögonen för hur så kallade innehållsfabriker pumpar ut innehåll. Hon började göra egna videor som avslöjade bluffarna. Idag har hennes kanal nästan fem miljoner följare.

Innehållsfabriker är organisationer eller webbplatser som massproducerar och sprider enorma mängder material. Det är anpassat för att generera klick eller tittningar för att på så sätt påverka algoritmerna som väljer ut vilket innehåll som ska visas på Youtube. Det rör sig ofta om så kallade "5-minute hacks", alltså snabba och enkla metoder för att till exempel göra pannkakor i en luftfritös. Flera av tipsen som sprids är omöjliga att göra och i vissa fall livsfarliga.

En av Ann Reardons mest uppmärksammade videor tar upp faran med träfrackning. Det är en metod för att bränna i trä med hjälp av elektricitet. Hittills har 34 dödsfall kopplats till misslyckade försök till träfrackning. Trots det ligger många videor om träfrackning kvar på Youtube.

Var med på Internetdagarna för att få en inblick i fenomenet innehållsfabriker och ta del av ett samtal om vad Youtube har för ansvar i spridningen av innehållet.

Två kvinnor som kollar på TikTok på mobilen

Få koll på din digitala samtid!

Internetdagarna är konferensen som ger dig koll på den senaste utvecklingen och trenderna inom samhälle och teknik. Ta del av fördjupande kunskap, härlig gemenskap med andra deltagare, och insikter från världsledande huvudtalare. Köp din biljett redan idag!

Följ Internetdagarna i sociala medier