Cory Doctorow – om att ta tillbaka makten över internet

En handfull globala storföretag styr plattformar där vi umgås, tar del av nyheter och där vår världsbild formas. Vad händer om företagens intressen inte sammanfaller med samhälleliga eller mänskliga behov? På Internetdagarna 2023 lyfter aktivisten Cory Doctorow maktobalansen mellan nätjättarna och användarna.

Nätjättarna har tagit användarna som gisslan på sina plattformar. Där optimerar de sina system för maximal vinst och dränerar användarna på data. Nu är det är dags för användarna att ta tillbaka makten över internet. Det är budskapet från aktivisten, journalisten och bloggaren Cory Doctorow.

Porträtt av huvudtalare Cory Doctorow i utomhusmiljö.

Den kanadensisk-brittiske Cory Doctorow har länge verkat för att motverka nätjättarnas makt. Han arbetar för att öka användares medvetenhet om öppna data och medborgerliga rättigheter på internet. Och han skriver opinionstexter inom området teknikpolitik i tidningar som WIRED, the Guardian och the New Yorker.

I sin nypublicerade bok "The Internet Con: How to Seize the Means of Computation" (sept 2023) sätter han ljuset på den inbyggda logiken och inlåsningseffekten som finns i plattformarna – och hur det påverkar våra liv och samhällen.

Cory Doctorow är också science fiction-författare och blev mycket uppmärksammad för sin bokserie "Little Brother". Första boken i serien kom ut 2008. År 2020 blev han invald i Kanadas science fiction och fantasy Hall of Fame.

Lär dig mer om hur nätjättarna formar våra liv och hur det påverkar oss på Internetdagarna 2023.

Två kvinnor som kollar på TikTok på mobilen

Få koll på din digitala samtid!

Internetdagarna är konferensen som ger dig koll på den senaste utvecklingen och trenderna inom samhälle och teknik. Ta del av fördjupande kunskap, härlig gemenskap med andra deltagare, och insikter från världsledande huvudtalare. Köp din biljett redan idag!

Följ Internetdagarna i sociala medier