Maria Ressa – Nobelpristagare

Maria Ressa är journalist, författare och medgrundare av webbtidningen Rappler. Under sina år som journalist i Filippinerna har hon fått utstå mängder av anklagelser och hot från Dutertes regim. Ressa tilldelades Nobels fredspris 2021.

Rappler är en av få medier i Filippinerna som fortfarande bedriver oberoende journalistik och de ligger bland annat bakom avslöjanden om desinformationskampanjer stödda av staten och betalda nättroll.

Följ Internetdagarna i sociala medier

Maria Ressa har riktat stark kritik mot techjättar och hur de möjliggör spridning av desinformation. På senare tid har hon varit med och grundat styrelsen "The Real Facebook Oversight Board" som ska utmana Facebooks egen funktion för moderering av informationsflöden. Gruppen består av 25 stycken akademiker, journalister och aktivister som arbetar för flöden fria från desinformation.

Innan Maria Ressa startade Rappler arbetade hon med frågor om terrorism i Sydostasien, hon öppnade även upp och drev CNN:s kontor i Manila och Jakarta.

Tips! Läs mer om Maria Ressa i denna artikel hos Internetstiftelsen.

Fler huvudtalare

En man med glasögon pratar i en mikrofon.

Harper Reed – futurist

Harper Reed har haft sina fingrar med i det mesta vi associerar med dagens internet; politik, teknik, affärer och kreativitet.

Porträtt av Ayesha Khanna, keynote Internetdagarna 2021

Ayesha Khanna – AI-expert

Genom att koppla samman olika datapunkter i en dashboard går det att skapa en smartare och mer uthållig stad. Ayesha Khanna är AI-expert.

danah boyd – sociala medier-expert

boyd är en av världens främsta auktoriteter på hur människor använder sociala medier och hur det påverkar våra interaktioner i samhället.