Eliot Higgins – journalist

I tider av kris och krig ökar spridningen av information explosionsartat. Journalisten Eliot Higgins arbetar med att avslöja falska nyheter och belysa krigsbrott med hjälp av öppna data.

Porträtt på Eliot Higgins i svarta kläder med en grå bakgrund.

I mars 2012 tyckte en arbetslös Eliot Higgins att han behövde en hobby och startade därför en blogg. Tio år senare leder Higgins den grävande journalistgruppen Bellingcat som avslöjar krigsbrott, organiserad brottslighet och förfalskningar. I november är Eliot Higgins keynotetalare på Internetdagarna och utgångspunkten kommer att vara det pågående kriget i Ukraina.

– Jag ska prata om två saker, säger Higgins. Det första handlar om att förstå desinformation och var den kommer ifrån. Det andra handlar om Ukraina och hur situationen där visar hur journalistik baserad på öppna källor verkligen har mognat. Journalister, människorättsaktivister och många andra anser nu att information som bygger på öppna källor är helt avgörande för att förstå konflikten i Ukraina.

Följ Internetdagarna i sociala medier

Bloggaren som blev krigsjournalist från vardagsrummet

Elliot Higgins började skriva om det syriska inbördeskriget under pseudonymen Brown Moses – namnet lånades från en Frank Zappa-låt. Han bevakade och följde över 450 olika Youtube-kanaler. På så vis blev Higgins en expert på att identifiera olika vapen, trots att han själv aldrig varit i närheten av en krigszon. Han började kartlägga när och var nya typer av vapen användes i konflikten – och vilka som hade dem. På så vis kunde Higgins bland annat upptäcka att syriska rebeller försetts med vapen från utlandet, vilket uppmärksammades av både människorättsorganisationer och tidningar som The Guardian.

Journalistkollektivet avslöjade falska satellitbilder

I juli 2014 grundade Higgins webbplatsen Bellingcat, en samlingsplats för medborgarjournalister, analytiker och andra utredare. Gruppen undersöker aktuella världshändelser med hjälp av öppen data och metoder som kartor, bilder och videor fritt tillgängliga på internet.

Ett av deras första projekt var att undersöka händelserna kring det malaysiska passagerarflygplanet MH17 som störtade i Ukraina 2014. Bellingcat kunde bland annat avslöja ett ryskt publicerat satellitfoto som en förfalskning. Bilden såg ut att visa hur planet skjuts ned av ukrainskt stridsflyg, men var ett montage. Efter utredningen var haverikommissionens slutsats att planet skjutits ned av en rysk robot. Bellingcat släppte under 2019 en podd i sex delar som beskriver deras utredning av händelsen.

Vad vi kan göra åt falsk information

Användningen av öppen data är en av de viktigaste händelserna på internet de senaste åren. Det gäller inte bara journalistiken utan flera andra områden, berättar Higgins.

Jag är förmodligen partisk, men öppen data har förändrat situationen för många organisationer. Med hjälp av sådana verktyg kan även vanliga människor bidra till händelser och göra stor skillnad.

Eliot Higgins, journalist

Arbetet som Higgins och Bellingcat gör har inte bara fått stor betydelse för de olika undersökningarna. Det har också bidragit till att lyfta journalistiskt arbete utifrån öppna källor i media, och ökat kunskapen om metoderna. Bellingcat har också satsat på att utbilda andra och satsar nu på att utvidga sitt arbete till fler länder och områden – näst på tur är Latinamerika.

Men för Eliot Higgins själv är nästa anhalt Internetdagarna 2022, där vi kan förvänta oss en spännande keynote från en av världens ledande undersökande journalister. Åhörarna ska även få konkreta tips på hur de själva kan avslöja och bemöta falsk information. Higgins säger:

Jag hoppas att de som lyssnar ska få med sig en mer nyanserad förståelse av varför desinformation har blivit ett sådant problem, men också vad vi kan göra åt det.

Eliot Higgins, journalist

Om Eliot Higgins

Eliot Higgins är journalist, författare och grundare av Bellingcat. Bellingcat är ett internationellt kollektiv av forskare, utredare och medborgarjournalister som står bakom flera avslöjanden som uppmärksammats globalt. Bland annat om kriget i Syrien, nedskjutningen av malaysiska flygplanet MH17 och om förgiftningen av den ryska avhopparen Sergei Skripal. Deras rapporteringar har plockats upp av många medier. Och deras kreativa metoder har gett upphov till en ny typ av journalistik.

Eliot Higgins har även skrivit boken "We are Bellingcat: An intelligence agency for the people". I den gör han ett djupdyk i några av Bellingcats mest framgångsrika undersökningar. Och vilka öppna verktyg de använde sig av.

Fler huvudtalare

Edward Snowden – visselblåsare

Visselblåsaren och Right Livelihood-pristagaren Edward Snowden gjorde ett unikt framträdande på Internetdagarna 2016 via länk från Moskva.

Porträtt av forskaren och huvudtalaren Abeba Birhane mot en blå bakgrund.

Abeba Birhane – AI-forskare

Skattebesked, bostadslån och socialbidrag – allt fler samhällstjänster bygger in maskininlärning och AI i sina beslut. Men vad händer när systemen fattar beslut på data som är felaktig och förstärker fördomar? Forskaren Abeba Birhane om etiska utmaningar med AI.

Max Tegmark – astrofysikprofessor

När astrofysikprofessorn Max Tegmark talar om sam- och framtiden är det lätt att tro att han förväxlat verkligheten med någon obskyr science fiction-litteratur.